Bez obzira na to jeste li popili čašicu, dvije ili ste pretjerali prošlo veče, kafa ujutro neće biti od velike koristi, tvrdi istraživanje.

Većina onih koji malo pretjeraju naveče, nadaju se da će jedna šolja razbuđujućeg napitka pomoći da se otrijezne, a ona zapravo nema veliki utjecaj na naše kognitivne sposobnosti.

Profesor Tony Moss iz londonskog Univerziteta South Bank tvrdi da kafa ni na koji način ne smanjuje količinu alkohola u krvi.

U emisiji Food Unwrapped na programu Channel 4 otkrio je da ćete se možda osjećati više budni, ali koordinacija vaših očiju i ruku kao i ostale motoričke sposobnosti ostat će “usporene” pod utjecajem alkohola. Moss je svoje tvrdnje odlučio i potkrijepiti.

Pozvao je pet studenata u bar i zamolio ih je da popiju dovoljno votke i gin-tonika da bi postali pomalo pripiti. Dao im je, zatim, kratki test koordinacije u kojem su morali provući žicu kroz prsten i niko nije položio zadatak.

Profesor im je ponudio šoljicu jake kafe i, iako su se osjećali više budni, ponovno su pali na testu motoričkih sposobnosti. Testirao je i količinu alkohola uz pomoć alkotesta na duvanje i utvrdio da kafa nije imala nikakav efekat.

Zaključak istraživanja bio je da je “jedina stvar, koja nas može otrijezniti, vrijeme.”

Dodao je da treba otprilike tri sata da tijelo razgradi jednu čašu vina, a za pivo mu je dovoljno dva sata.

Izvor: RTL

Komentari

Komentari

Jeste li probali novu aplikaciju "Radio Kameleon" ? Download na Google Play!