Ako ste lijeni da u potpunosti skidate šminku prije spavanja, ovo će vas naterjati da ubuduće razmislite dva puta.

Australijanka Tereza Linč bila je na ivici da oslijepi jer nije skidala maskaru sa očiju, a ovu rutinu u njegi lica nije sprovodila nikada tokom proteklih 25 godina.

S obzirom da bila svjesna koliko je važno da ukloni hemikalije koje se zadržavaju na trepavicama, ona je nastavila isto da se ponaša sve do jednog dana kada su joj oči postale iritirane, kapci teški i bolni.

Tereza je isprva pokušala da riješi ovaj problem tako što je nanosila kapi za oči i lubrikantni gel, ali ništa nije davalo rezultate.

Pedesetogodišnja Tereza je potom posjetila doktora, a ostala je šokirana kada joj je dijagnostikovan težak oblik palpebralnog konjuktivitisa koji zahvata liniju ispod površine kapaka.

Ovo je izazvano upravo time što 25 godina nije skidala tešku šminku sa lica, a doktorka Dana Robei koja ju je liječila je otkrila da u njenoj cijeloj karijeri nikada nije imala ovakav težak slučaj koji je mogao da ostavi ozbiljne posljedice, poput gubitka vida.

Upravo zbog toga doktorica upozorava druge dame da nikako ne bi smjele da ležu u krevetu sa šminkom na očima, te da se trude da koriste što prirodnije preparate za čišćenje lica.

U nastavku možete pogledati kako je izgledala infekcija ove žene.

Izvor: B92

Komentari

Komentari

Jeste li probali novu aplikaciju "Radio Kameleon" ? Download na Google Play!