Kvinoja, maca prah, chia sjemenke, acai i goji bobice, camu camu, guarana, kokosovo ulje…, sve je duži popis tzv. supernamirnica za koje se tvrdi da u svakodnevnoj prehrani mogu bitno unaprijediti zdravlje, čak i prevenirati niz bolesti. No osim što je takva “superhrana” preskupa za prosječan džep, nije svuda ni dostupna pa stručnjaci u ove hladnije dane, kad nas već stišću hunjavice, grlobolje i viroze, predlažu niz puno dostupnijih namirnica s kojima možemo sebi olakšati tegobe, a svakodnevno su nam nadohvat ruke.
#Cvekla, crvena bombica vitamina i minerala jača imunitet, štiti od sezonskih prehlada i moćan je saveznik u borbi s bakterijama i virusima. Ne možete pogriješiti ni sa salatom i sokom, a nemojte baciti ni njene zelene listove. Vrlo je ljekovit i češnjak, tako čest u našim ostavama. Njegova eterična ulja pomažu u liječenju prehlade, grlobolje, gripe te infekcije bronhija i pluća. Kod prehlade djeluje i hren, nariban, kuhan u mlijeku ili pomiješan s medom, a kašikica nasjeckane majčine dušice u medu uzima se protiv kašlja i bronhitisa.
Bijela repa ubija bakterije u disajnim putevima i jača imunitet, a ni žalfija, čaj od sladića, zelje, svježe ili kiselo, ili pak zlato poput kurkume, cimeta i đumbira, koje je već osvojilo naše špajze, u borbi s prehladama neće odmoći.
# Med, koji pčele kao hranu za zimske dane proizvode na isti način već 100 miliona godina. Kad je riječ o prehladi, umoru ili hroničnom kašlju, stručnjaci ga preporučuju u kombinaciji s cimetom jer oba sastojka djeluju antivirusno, antibakterijski i protuupalno. U 1 dl prokuhane mlake vode (do 40 °C) umiješajte 1 kašiku meda i 2 kašikice cimeta u prahu. Napitak pijte dva puta dnevno ili pak sirup u istom omjeru, bez vode.
# Kupus koji stoji na prični dugačkoj listi narodnih lijekova i koji se preporučuju za gripu i prehladu, skupa sa zeljem nadmašuje brojne druge biljke. U zimskim mjesecima kiselo zelje je zbog mliječne kiseline ljekovito kod bronhitisa, u obliku čaja ili supe uopšteno se preporučuje za jačanje imunološkog sustava, kod prehlade, kašlja, gripe, a djeluje i antiseptički na disajne organe.
# Kurkuma, začin koji osvaja i zapadne kuhinje smatra se prirodnim antibiotikom jer sadrži kurkumin koji ima protuupalni učinak, jača imunitet i snižava temperaturu. Za kašikicu zdravlja pomiješajte 1/4 kašikice kurkume s 1/2 kašikice maslinovog ulja i prstohvatom mljevenog crnog bibera. Za čaj po kašikicu kurkume i đumbira te malo crnog bibera prelijte s 3 dl kipuće vode i ostavite 10 minuta. Zasladite medom.
#Bijeli luk, u kome je glavni sastojak alicin koji ima čudesno antibakterijsko, antivirusno, antigljivično, antiparazitsko i antioksidacijsko djelovanje. Najnovija istraživanja pokazuju da bijeli luk ima i antikancerogena svojstva. Zgnječite čehno bijelog luka češnjaka s 2 kašikice soka od limuna, 1 kašikicom meda i 1/2 kašikice mljevenog čilija. Takvu koncentraciju pijte jednom dnevno dok prehlada ne prođe.
# Đumbir je vatrena zvijezda azijske kuhinje, no udomaćio se i kod nas. U hladnim danima odlično potiče cirkulaciju te pomaže protiv kašlja i prehlade. U 0,5 kg meda umiješajte 200 g svježeg, naribanog đumbira i uzimajte po 1-3 kašikice tokom dana. Kod prehlade i gripe dobra je i kombinacija đumbira naribanog u teglicu i dva organska limuna narezana na kriške, zalivena medom.
Izvor: Večernji.hr