Željezo je mineral od suštinske važnosti koji je svima potreban, jer pomaže u transportu kiseonika do svih dijelova našeg tijela. U slučaju neadekvatnog unosa željeza ili nedostatka željeza, potrebne količine vazduha ne dospijevaju do svih dijelova našeg organizma čime se izazivaju slabost, umor i anemija. Donosimo vam par namirnica koje biste trebali uvrstiti u ishranu kako biste ostali zdravi, čili i zgodni.
Meso
Meso je jedan od najboljih i najbogatijih izvora željeza. Ono nije samo bogato željezom već i omogućava bolju apsorpciju željeza iz drugih namirnica koje se konzumiraju s njim (povrće i hljeb)
Voće kao što su jabuke, smokve, grožđe i banane imaju dobar sadržaj željeza a sadrže i druge vitamine koji pomažu pri boljoj apsorpciji samog željeza.
Osušeno bilje
Osim što ima ljekovita svojstva, sućeno bilje je pored ostalih hranjivih materija i minerala, veoma bogata željezom. Najviše ga se može naći u peršunu, origanu, korijanderu i menti.
Kavijar
On možda i jeste luksuzna “roba”, ali je činjenica da je bogat željezom. Ljudi ga uglavnom koriste kao predjelo, a ukus mu je apsolutno fantastičan. Pojedine, malo jeftinije verzije mogu se naći na policama većih trgovačkih lanaca.
Sušene kajsije
Osim što su dobar izvor željeza, sušene kajsije sadrže i vitamin A i kalijum. Ukus im je fantastičan, te ih možete uključiti u ishranu umjesto neke poslastice ili dezerta.
Izvor: minimagazin.info