Mnogima koji se odluče na keto prehranu, najveći problem je nedostatak ideja za pripremu obroka, pa se prehrana svede na samo nekoliko namirnica koje se ponavljaju iz dana u dan. Naravno, takvim monotonim i suženim izborom obroka značajno se povećava rizik od odustajanja od ove prehrane, a ako je njezin cilj gubljenje viška kilograma, onda će i taj proces biti onemogućen.
Da bismo svima na ketogenoj dijeti, pomogli u osmišljavanju obroka, donosimo 7 recepata za pripremu večere prema pravilima ketogene prehrane:
Mesne okruglice
Sastojci:
- 500 g mljevenog junećeg mesa
- 50 g cheddar sira, nariban
- 1 jaje
- 20 g luka, na sitno narezanog
- Malo muškatnog oraščića
- 2 kašike maslaca
- 1 kašikica senfa
- 1 kašikica Worcestershire umaka
- 150 g vrhnja
- 150 ml pilećeg temeljca ili vode
- Začini, po želji (peršin, papar)
Postupak:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva, a na tepsiju stavite papir za pečenje. U većoj posudi pomiješajte mljeveno meso, cheddar sir, jaje, luk, muškatni oraščić i začine. Kad ste smjesu dobro promiješali, među dlanovima napravite mesne okruglice te ih poslažite na tepsiju. Pecite ih oko 20-ak minuta.
Dok se okruglice peku, u manjem loncu zagrijte maslac, temeljac (ili vodu) i vrhnje, na srednje jako temperaturi. Kad mješavina zakuha, smanjite temperaturu i pustite da se krčka oko 20 minuta, odnosno dok se količina ne smanji na gotovo polovicu od početne.
Zadnjih 5 minuta konstantno miješajte, da vam ne zagori. Potom dodajte senf i Worcestershire umak pa promiješajte. Potom smjesi dodajte mesne okruglice i pustite na laganoj vatri da se krčka oko 45 minuta, da se kuglice zapravo dobro i mariniraju umakom.
Redovno miješajte.
Piletina u siru sa špinatom
Sastojci:
- 2 pileća prsa
- 100 g zamrznutog špinata
- 100 g mozzarelle
- Sol, papar
Postupak:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Koristeći jako oštar nož, zarežite komade pilećih prsa, na svakih 1,5-2 cm, pazeći pritom da meso ne prerežete do kraja. Špinat u lončiću, na malo vode, otopite i prokuhajte dok ne ispari sva voda. Potom kašikicom napunite sve razreze na mesu sa špinatom i dodajte po listić tanka narezane mozzarelle.
Tikvice sa škampima
Sastojci:
- 500 g srednje velikih škampa
- 3 srednje velike tikvice
- 3 češnja bijelog luka
- ½ žličice crvene paprike
- 60 ml pilećeg temeljca ili vode
- Iscijeđeni sok 1 limuna
- Sol, papar
- 2 kašika maslaca
- 2 kašika parmezana
- 2 kašika svježeg peršina
Postupak:
Maslac otopite u dubljoj tavi pa dodajte škampe, na sitno nasjeckan bijeli luk i crvenu papriku. Kuhajte uz povremeno miješanje, dok škampi ne dobiju lijepu ružičastu boju, za što će trebati 2-3 minute. Potom dodajte temeljac (vodu) i limunov sok, začinite solju i paprom, po želji. Kad temeljac zakuha, dodajte tikvicu koju ste naribali ili narezali na trakice (ako nemate spiralizator) i kuhajte 1-2 minute.
Servirajte toplo pa po vrhu pospite parmezanom i svježim peršinom.
Biftek sa svježim povrćem
Sastojci:
- 300 g bifteka
- Miješano povrće: salata, rukola, krastavac, paradajz, luk, masline
- 1 kašikica maslinovog ulja
- Ružmarin, sol, papar
Postupak:
Dobro zagrijte tavu pa meso ispecite oko 3-4 minute sa svake strane. Potom meso izvadite iz tave i ostavite na daski za rezanje da odstoji par minuta, da ispusti sokove.
Meso potom stavite na tanjur, dodajte začine. Sa strane stavite salatu po izboru i prelijte s malo maslinovog ulja.
Pečeni oslić s povrćem
Sastojci:
- 300 g fileta oslića
- 1 kašika maslinovog ulja
- 3-4 cherry paradajz, ¼ paprike
- Par maslina
- Svježi peršin
Postupak:
Na tavi zagrijte kašikicu maslinovog ulja pa prepecite oslić, sa svake strane oko 1,5 minute. Dok se oslić peče, uz njega dodajte na sitno nasjeckano povrće, tek toliko da malo omekša. Kad je riba gotova stavite je na tanjur, pa pokraj nje dodajte povrće. Dodajte svježeg peršina i začine koje volite.
Salata od tune
Sastojci:
- 1 limenka tune u salamuri (160 g)
- 1 jaje
- 2-3 lista salate
- Različito povrće: masline, paradajz, mahune, luk…
Postupak:
Jaja skuhate i ostavite da se malo hlade. Mahune isto tako, skuhate i ohladite. U zdjelicu stavite sve sastojke pa prelijete kašikom maslinovog ulja i s malo limunovog soka. Promiješati prije serviranja.
Keto pizza
Sastojci:
- 500 g karfiola – samo cvjetovi bez korijena i lista
- 1 jaje
- 100 g mozzarelle ili nekog drugog topivog sira
- 2 žlice naribanog parmezana
- začini po želji (origano, bosiljak)
- malo ulja
Priprema:
Karfiol prokuhajte (može se koristiti i zamrznuta), te dobro ocijedite. Kvaliteta tijesta ovisit će o tome koliko ste je uspjeli ocijediti. Usitnite vilicom cvjetove karfiola dok ne dobijete pire. Pomiješajte s ostalim sastojcima i dobro izmiješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
Oblikujte kao tijesto za pizzu, te na papiru za pečenje stavite u pećnicu na 200 C oko 20-ak minuta, dok ne dobije nježno smeđu boju. Izvadite iz pećnice, stavite nadjev po želji i pecite još 10-ak minuta.