Keto dijeta fokusirana je na unos ugljenih hidrata manji od 10 posto dnevnog unosa kalorija te povećanje unosa masnoće na više od 70 posto dnevnog unosa kalorija.

Ostatak kalorija bi trebalo bi da dođe iz proteina.

#1 Piletina, riba, jaja…

Nemasno meso poput piletine, riba, jaja, zdrave masnoće (maslinovo ulje, avokado, pa čak i maslac), lisnato povrće i generalno povrće bez skroba u sebi, ključne su namirnice u ovoj dijeti koja vas drži dalje od ugljenih hidrata i prerađenih šećera.

#2 Stanje ketoze

To ozbiljno ograničavanje ugljenih hidrata ima za cilj zadržati tijelo u stanju ketoze, odnosno u stanju da za stvaranje energije koristi vlastite masnoće, a ne da energiju stvara, kako to obično biva, iz ugljenih hidrata. Dakle, keto dijeta pomaže da se ubrza proces gubitka težine kroz sagorijevanje masti. Navodno može “sagorjeti” čak 10 puta više masti od ostalih dijeta, pa ne čudi što je u kratkom vremenu zaludjela svijet.

#3 Poznati na keto dijeti

Brojne poznate dame, poput Megan Fox, Gwyneth Paltrow ili Jenifer Lopez, pribjegavaju ovoj dijeti kad žele izgubiti na težini. Kako keto dijeta, ograničavanjem određenih namirnica, ograničava i unos kalorija, dolazi do gubitka težine, no većina toga ipak je voda, budući da vodu skladištimo zajedno s glikogenom (oblik skladištenja glukoze). Ipak, njen rezultat nije održivo mršavljenje, jer čim osoba ponovno počne normalno jesti, kilogrami će vraćaju.

#4 Bez podrške stručnjaka

Keto dijeta za stručnjake je u zdravstvenom smislu jako problematična i zbog toga je je preporučuju. Naime, drastično smanjen unos ugljenih hidrata, kojeg prati povećan unos masnoća, dovodi do smanjenog unosa mikronutrijenata i prehrambenih vlakana, zbog čega može doći do deficita vitamina i minerala, zatvora i srčanih tegoba (zbog povećanog unosa zasićenih masnoća). Protivnici ovog režima ishrane tvrde da, potraje li dugo, može izazvati ozbiljne poremećaje u organizmu, od kojih je jedan ketoacidoza ili zakiseljavanje organizma, do čega dolazi zbog prevelike količine toksičnih spojeva ketona u tijelu.

#5 Nizak nivo inzulina

Kad ograničimo unos ugljenih hidrata, tijelo će energiju početi da crpi iz masnih naslaga. Tačnije, jetra razbija masne ćelije u masne kiseline (u ketone), koje koristi kao izvor energije. Nivo inzulina u krvi tada je niska, a masti se troše, što u konačnici smanjuje broj kilograma, međutim povećava količinu ketona.

Izvor: ordinacija.vecernji.hr

Komentari

Komentari