Djeca su puna mudrosti kada su u pitanju sitnice i stvari koje čine život ispunjenim. Često ih ne slušamo kada su neke ozbiljnije teme u pitanju ali često nenamjerno odgovore na pitanje koje muči svakog čovjeka – šta je svrha i značaj života?

Alaster Mekalpin, pedijatar iz Kejptauna u Africi, odlučio je da postavi par filozofskih pitanja svojim malim pacijentima. Pitao ih je u čemu su najviše uživali tokom života, kao i mjestima i stvarima koja su ih činila srećnim.

Ispostavilo se da djeca starosti od 4 do 9 godina imaju da podijele dubokoumne i značajne savjete. Pedijatar je rezultate svog istraživanja postavio na Twitter.

Niko od klinaca nije rekao kako bi želio da više vremena provodi na Fejsbuku, gledajući crtiće itd. Takođe, nisu se svađali sa drugim osobama u bolnici.

Ipak, mnogo njih je pričalo o osjećanju dok se igra svojim ljubimcem. Čuo je stvari kao “Volim Rufusa, njegovo čudno lajanje mi je uvijek smešno” ili “Voli kada se Džini usuška kod mene dok spavam i prede”.

Djeca su obožavala uspomene sa mora, naročito plivanje i pravljenje dvoraca od pjeska. Svako od njih voli sladoled, igračke i da im se čitaju priče za laku noć.

Skoro svako dijete je navelo dobrotu kao najbolju osobinu, takođe, vole ljude koji umiju da ih nasmeju.

“Smijeh nas oslobađa od bola”, napisao je Mekalpin.

Osvrnuli su se i na neke tužne trenutke. Djeca kažu kako su zabrinuti kako će se njihovi izboriti sa tugom kada njih više ne bude.

“Nadam se da će mama biti dobro. Izgleda mi tužno”.

Ostali su pomalo žalili što nisu provodili manje vremena brinući o tome šta drugi ljudi misle o njima. Klinci su oduševljeni ljudima koji ih tretiraju na prirodan način, i sjećaju se drugara koji su ih posjetili u bolnici bez obzira na to što im je kosa opala zbog ožiljaka nakon operacije.

Na kraju, pedijatar navodi da je najveće bogatstvo koje djeca navode – provođenje vremena sa porodicom. Ništa im nije važnije od toga.

Mekalpin je u svojoj posljednjoj objavi o dječijim porukama na samrti napisao:

“Odnesite ovu poruku kući:

Budite fini. Čitajte. Provodite više vremena sa porodicom. Idite na plažu. Grlite svog psa. Recite osobi koju volite šta osjećate. Za ovim stvarima djeca žale što nisu radila češće, ostalo su samo detalji. Da, i ližite sladoled.”

Trebali bismo da više slušamo našu djecu. Očigledno imaju mnogo toga da nam kažu.

Izvor: Noizz.rs

Komentari

Komentari