Nakon zimskih praznika koji su protekli u tonu prejedanja i najfinijih delicija, razmišljanje o doručku mnogima nije na listi prioriteta. No, da je doručak najvažniji obrok u danu dobro je poznato.
Kako bi vas dodatno motivisali, pronašli smo recept za danski monkey-bread kojeg jednostavno morate isprobati. Monkey-bread je doručak po mjeri hedonista, a što vam je potrebno za pripremu ove slastice, saznajte u nastavku.
MONKEY-BREAD ZA SLATKI DORUČAK
Danske delicije u svijetu su poznate i cijenjene, a izgledom i prepoznatljive. Peciva su najčešće slagana u slojevima, pletenicama i rolicama. Ukrašena su šarenim pekmezima i kremastim pudinzima, a nerijetko i jajima.
Monkey-bread ima nekoliko varijacija, a za doručak je posebno popularna ona s jabukama i orasima, preliven karamel umakom. Zahtjeva nešto više pripreme od uobičajenog deserta, no trud će se isplatiti, a u monkey-bread deliciji uživat ćete još danima.
Sastojci za tijesto:
- 250ml toplog mlijeka
- 2 kašikice suhog kvasca
- 30g smeđeg šećera
- 550g brašna
- 1/2 žlice soli
- 40g maslaca
Sastojci za nadjev od jabuka:
- 15g maslaca
- 2 velike crvene jabuke
- 1 kašikica cimeta
Sastojci za karamel umak:
- 100g smeđeg šećera
- 100ml soka od jabuke
- 2 kašikice maslaca
- 1/2 kašikice soli
- 2 kašikice vrhnja za kuhanje
** sjeckani orasi, maslac, šećer i cimet
Upute:
U zdjeli sjedinite toplo mlijeko i kvasac i ostavite sa strane nekoliko minuta da se aktivira. Zatim sve sastojke za tijesto umijesite zajedno, barem 10 minuta i formirajte kuglu. Ostavite tijesto prekrivno plastičnom folijom da se digne, barem jedan sat. U međuvremenu pripremite sve za nadjev tako da jabuke nasjeckate na kockice. Na puteru zajedno s ostalim sastojcima ih pecite u tavi dok ne omekšaju. U drugom lončiću pripremite umak tako da šećer i 50ml soka na laganoj vatri neprestano miješate dok se sav šećer ne otopi. Kada poprimi smeđu boju maknite s vatre te umiješajte ostale sastojke uz neprestano miješanje.
Monkey-bread možete peći u kalupu za kuglof ili nekom dubljem limu za pečenje po želji. Rastopite **maslac, a šećer i cimet izmiješajte u zdjeli. Od tijesta trgajte i formirajte kuglice veličine šljive, umočite u maslac, a zatim u mješavinu šećera i cimeta. Slažite ih na dno kalupa, zatim dodajte sloj jabuka pa nekoliko žlica karamel umaka i tako do vrha dok sve ne potrošite. Malo umaka ostavite za posluživanje. Prekrijte monkey-bread i ostavite ga pola sata, a za to vrijeme uključite rernu na 200 stepeni. Pecite ga 30-40 minuta na 180 stepeni, a prije posluživanja prelijte ostatkom karamel umaka i sjeckanim orasima.
Foto: Instagram