Visoke potpetice izdužuju noge i upotupnjuju svaku odjevnu kombinaciju. Iako često neudobne, neizostavni su dio ženskog ormara. Neke žene navikle su ih nositi svakodnevno, dok ih druge obuvaju samo u posebnim prilikama.

Za one koje ih nose na dnevnoj bazi ovo nije dobra vijest. Naime, visoke potpetice mogu uveliko narušiti zdravlje i dovesti do razvoja degenerativnih bolesti osteoartritisa.

Žene, posebno one koje su blizu 40-ima u velikom su riziku da obole od osteoartritisa ako su dugo godina nosile visoke potpetice. Osjetite li bol u stopalima nemojte je ignorirati jer može izazvati stanje za koje je potreban hirurški zahvat – upozorava Uma Kumar, reumatologinja s Instituta medicinskih nauka u Indiji.

Slikovni rezultat za high heels damage to feet

– Dugogodišnje nošenje potpetica akumulira pritisak na koljena i nožne prste  i razvija se bol. Osim kostiju stradaju i mišići – objašnjava. Osteoartritis nije jedino hronično stanje do kojeg dolazi zbog štikli. Tu su još bol u donjem dijelu leđa, bol u koljenima i bol u vratnoj kralježnici.

Kako biste izbjegli probleme sa zdravljem, Uma Kumar savjetuje da ponekad rasteretite svoja stopala i cijelo tijelo pa obujete ravne i udobne cipele ili patike.

U svakom slučaju nemojte visoke potpetice nositi svaki dan.

 

Komentari

Komentari

Jeste li probali novu aplikaciju "Radio Kameleon" ? Download na Google Play!