Norveška studija navodi da proizvodi za čišćenje mogu imati isti uticaj na ljudsko zdravlje kao i pušenje 20 cigareta dnevno!

Redovno korištenje sredstava za čišćenje može uticati na pluća kao i pušenje cigareta, upozoravaju istraživači. Oni su na Bergenskom univerzitetu u Norveškoj analizirali podatke dobijene od više od 6.200 ljudi koji su koristili proizvode za čišćenje tokom dvije decenije. Ispitanici su imali u prosjeku 34 godine kada su uzeli učešće u studiji.

Istraživači su otkrili da su žene koje su čistile u domaćinstvu ili se profesionalno bavile čišćenjem, imale slabije funkcije pluća.

“Sve je više podataka o kratkoročnim efektima takvih hemikalija na astmu, ali nemamo znanja o njihovom dugoročnom uticaju na opšte zdravlje”, upozorio je dr Cecile Svanes, profesor na univerzitetskom Centru za međunarodne studije o zdravlju i dodao: “Strahujemo da hemikalije za čišćenje kontinuirano uzrokuju mala oštećenja vazdušnih puteva ‒ iz dana u dan, iz godine u godinu ‒ i da mogu ubrzati slabljenje funkcije pluća”.

Studija je objavljena u Žurnalu o respiratornoj medicini Američkog društva za grudne bolesti.

Kako čišćenje utiče na disanje?

Istraživači su mjerili kapacitet pluća kod ispitanika i upoređivali ga sa njihovim navikama. Otkrili su da su žene koje su redovno koristile proizvode za čišćenje imale znatno smanjen kapacitet pluća i povećanu stopu obolijevanja od astme. Istraživači sada pokušavaju da konkretnije povežu upotrebu hemikalija i oštećenja pluća, među kojima su i trajne promjene u disajnim putevima.

Studija, međutim, nije pokazala da su muškarci koji su čistili, bilo kod kuće bilo na poslu, imali su bilo kakvu promjenu funkcije pluća u poređenju sa muškarcima koji uopšte nisu koristili sredstva za čišćenje. Ipak, istraživači su napomenuli da je u studiji bilo malo muškaraca čije su profesije uključivale redovno čišćenje. Još jedno od ograničenja studije je i to da je među učesnicima bilo vrlo malo žena koje nisu čistile ni kod kuće niti na poslu.

Studija je uzela u obzir istoriju pušenja, indeks tjelesne mase i obrazovanje.

“Poruka ove studije je da dugoročno korišćenje hemikalija za čišćenje vrlo verovatno nanosi priličnu štetu plućima”, rekao je Svanes i naglasio: “Te hemikalije su obično nepotrebne jer su za čišćenje često dovoljni i samo voda i krpa od mikrofibera”.

Izvor: ljepotaizdravlje.ba

Komentari

Komentari

Jeste li probali novu aplikaciju "Radio Kameleon" ? Download na Google Play!