Bez laganja od samog starta, zato ću početi sa malim nagovještajem: Ovo nije namijenjeno punišićima koji svaki dan otvaraju frižider i ne mogu da izaberu šta prije da jedu, pa se na kraju odluče za kineski restoran.

Sirotinjo, čuješ li me? E, o vama, tj. nama pričam. Ne možeš da očekuješ da neko ko ne brine o dnevnom preživljavanju razumije ovo što ću napisati. U stvari razumjeće, i biće u fazonu “hahahah matori pišaj po sirotinji, ajmo na duplu punjenu u inat”.

Ne mogu da ti garantujem da ćeš sa faksa izaći pametniji i mudriji, ali ima jedna stvar koju ćeš znati usred bijela dana i noći. Znaćeš da od jedan napraviš tri. Pitaš se čega – svega. Jer toliko malo imaš u studentskim danima, pa ako te sreća i znanje pogledaju, jednog dana ćeš se toliko truditi da imaš što više samo da se ne bi vraćao na jebenu paštetu.

Nedelja je, ustao si poluživ i izgladnio, i ne stižeš da se obučeš a već se u glavi vrti pitanje: “Okej, šta danas jesti, a da ne bude ono od juče ili prekjuče?” Danas nema faksa, dobro je, imaćeš vremena da se utrpaš kod nekoga i zadovoljiš stomak koji urla od osam jutros i zbog koga si se probudio. Zajebana je stvar kad živiš tik do magistralnog puta i umjesto kamiona i prevoza te probudi glad. Smiješ li da pogledaš u novčanik, kad znaš šta te tamo čeka. Zaboravi na bečku kod “Politike”, na cijeđenu i kratku s mlijekom. Jedino što se tog dana, i narednih 4, 5 godina studiranja cijedi to je tvoja tolerancija za normalan obrok. Situacija je alarmantna i praviš matematički proračun na kome bi ti sam Gaus pozavidio a sve u svrhu boljeg prejedanja. Hahaha, zajebavam se, bolje reći laganja stomaka da je pun.

Nema tog kuhara koji može da ti priđe u minimalizmu. A, vjeruj mi, minimalizam su nudle. Tjestenina zgužvana u jedan pravougaonik sa nekoliko dodataka i ulja o kojima ne želiš da znaš ništa. Bitno je da se prave za pet minuta i da u njih natrpaš sve što je ostalo u frižideru. Znači, tvoj survivor plan je počeo.

Doručak – nudle sa tri parčeta slanine, ručak – supa od nudli i salata, večera – nudle sa jednim jajetom na vrhu. Da si samo malo pronicljiviji, poslao bi CV proizvođačima ove testenine i u njega stavio fotografije u kojima svakog dana praviš kulinarska čuda od nudli. Ne znam kako ovo da kažem jer ni sam ne znam odgovor, ali predobre su. Dođeš umoran sa osmosatnih predavanja i sipaš pivo… Da, za pivo mora da se ima taman prosio. Elem, sipaš pivo i razvlačiš mirisnu tjesteninu po tanjiru, nižeš je na viljušku dok obim ne bude taman toliki da knap stane u usta. Znam, ovo je zvučalo dvosmisleno i čudno vam je koliko sam vremena proveo izučavajući nudle, ali nužda ne pita, druže.

Kintu trošiš samo na jedan obiman obrok, ostalo je pokriveno nudlama, viršlama na kilu, gotovim jelima na akciji, jajima i opet jebenom paštetom. Posljednji put kada si na hljeb namazao nešto drugo osim paštete bio je davne 2008. kada je kantica krema koštala pristupačnih 3,5 KM. Sada bi te pare radije dao na ulaz na tehno žurku ali ne možeš ni to jer je četiri puta skuplji. Nož prelazi preko hljeba, gladiš onaj sloj paštete kao moler, na šporetu krčkaju nudle a ti gledaš ljude na društvenim mrežama koji idu na skijanje i svako veče izlaze. Pitaš se gdje griješiš dok usisavaš nudlicu sa pilećim ukusom i odjednom ti se jebe za sve – nudle kidaju. Nisam siguran da li zbog štetnosti brišu pamćenje ili su toliko ukusne da jednostavno preboraviš, ali ko se jednom zalijepi, vječno će ih jesti.

Prošle su godine, sad si iskusan pastuv. Nekada si jeo dvije kesice, a danas praviš duplo više i našao si idealan tajming kada da ih skineš sa ringle. Ranije si kupovao samo jedan ili dva ukusa, sada je to nebitno jer znaš koje se uklapaju uz koji aperitiv. I dalje se pitaš gdje griješiš, vrijeme teče, i jedino u šta si siguran je da niko nije veći majstor za preživljavanje od tebe. Ne loži se, ima nas.

Izvor: Noizz.rs

Komentari

Komentari

Jeste li probali novu aplikaciju "Radio Kameleon" ? Download na Google Play!