Beskvasni hljeb, palačinke od žitarica, pa čak i krompir – sve je to bolje od lažnog integralnog hljeba koji je obojen…
- Pronađite jednostavan i „domaćinski” spremljen hljeb, sa onih par sastojaka koji i treba da čine hljeb. Ima i toga u ponudi…
- Pravite beskvasni hljeb na način na koji su ga pravile naše bake. Još ljepše ako ste u mogućnosti da nabavite brašno mljeveno na kamenu.
- Kupite aparat „kućnu pekaru” i sami pecite svoj hljeb. Pekač je super stvar sa par mana: košta dosta, predugo mijesi i još duže peče, a imate samo jedan mali hljeb na kraju – ali su hljebovi odlični. Pa izvagajte.
- Mijesite hljeb. Domaći hljeb može da se jede danima i ne treba mu ništa za „produženu svežinu” sem frižidera (i dobrog miješenja). Ali nabavite kalupe za hljeb i to 2-3 komada (koliko staje u rernu). Možete ih naći bukvalno svuda po pristopačnoj cijeni, teflonske i aluminijumske.
- Jedite krompir umjesto žitarica. Nije samo hljeb skrob već i krompir, a ta mu uloga više odgovara od uloge „povrća”.
- Meljite leblebije, heljdu, kinou, amaranth u mlinu za kafu i pravite palačinke od njih. I one stoje dan-dva u frižideru, nemaju gluten, a mogu da se napune s puno povrća i mesa.
- Naučite da pravite bezglutenski hljeb jer on ne mora ni da se mijesi.
- Naučite da pravite klice od žitarica i jedite njih. Jedite hljeb koji je spremljen od proklijalih žitarica. Ima da se kupi.
Izvor: lovesensa.rs