Vitamin C stimulira produkciju bijelih krvnih stanica zaduženih za zaštitu organizma od infekcija i stranih napadača. Istraživanja pokazuju da će ljudi koji ga svakodnevno uzimaju imati 50 posto manje izgleda od ostalih da će se prehladiti. Ako se ipak razbole, pobijedit će simptome osam posto brže, pokazao je pregled nekoliko ranijih studija proveden na helsinškom sveučilištu. No, vitamin C više je od podupirača imuniteta. Ima dokaza da pomaže u kontroli krvnog tlaka te da snižava rizik obolijevanja od bolesti srca.
Kao prehrambeni izvor vitamina C vjerojatno većini prvi napamet padaju limuni i naranče.
Ali, mnogo je više namirnica bogato njime, a ovo su one najjače koje biste trebali uvrstiti na jelovnik kako bi podupirale vaš imunosni sustav.
Brokula
Možda će vas iznenaditi da vlaknima bogata brokula sadrži gotovo dva puta više vitamina C od citrusnog voća. U normalnoj porciji ima 132 mg ovog vitamina, dok ga je u srednje velikoj naranči 70 miligrama.
Karfiol
Odrasle osobe, preporučuje se, trebale bi dnevno unijeti oko 90 miligrama vitamina C. A jedna porcija brokulinog rođaka karfiola sadrži čak 77 od te preporučene količine.
Kelj pupčar
Ukusan, ali pomalo zanemaren, kelj pupčar osigurava podjednaku količinu vitamina C. U jednoj šalici ima ga oko 75 miligrama
Zelene i crvene paprike
Paprike jesu 92 posto voda, ali to ne znači da nisu bogate i vitaminima. Jedna crvena paprika sadrži čak 169 posto preporučene dnevne količine vitamina C.
Narandža
Iako u usporedbi s nekim spomenutim povrćem, narandža sa 70 mg vitamina C po komadu može djelovati skromno, to nije tako. Njena nabijenost vitaminom C sasvim je dovoljna, a tu su još i vlakna te kalij, dva nutrijenta važna za zdravu probavu i srce.
Paradajz
Možemo se osloniti i na paradajz. Jedan srednje veliki paradajz sadrži oko 28 % preporučenog dnevnog unosa vitamina C.
Špinat
Zeleno lisnato povrće odličan je izvor vitamina C, s oko 28 miligrama na 100 grama namirnice.
Kivi
U svakom plodu kivija “zapakirana” su 64 miligrama vitamina C. Tu su i ostali nutrijenti, poput vitamina E i K, folata i fitokemikalija, čije zajedničko djelovanje štiti tijelo od prehlade i gripe, pokazala je kanadska studija.
Limun
Ljubitelji ovog kiselog voća, a i svi drugi, trebaju znati da prosječan plod limuna sadrži više od 30 miligrama vitamina C. Limunska kiselina dokazano sprečava stavaranje bubrežnih kamenaca i prevenira anemiju.
Jagode
Strpite se još malo do sezone jagoda. U jednoj šalici ovog slasnog voća dobit ćete sav vitamin C koji vam je potreban u jednom danu.