Ko mala nikada nisam voljela palentu, to mi je bila živa pokora. Općenito nisam voljela ništa šta ima mrvičastu strukturu. Ako bih slučajno u jogurtu naletjela na grudvicu, ja ga više ne bih jela.
Ovaj recept je jedna verzija spremanja palente, da ne bude uvijek dosadna i monotona, a jednostavno obožavam sve što miriše na pizzu. Recept je jednostavan i ukusan, ima sve uslove da bude čest gost vaših menija!
PIZZA OD PALENTE
Sastojci (kalup od torte – 26 cm)
Ostalo:
Mozzarella
Shiitake gljive
Cherry paradajz
2 kašike koncentrata paradajza + 2-3kašike vode
1-2 chili papričice
Origano
So
Bosiljak
Maslinovo ulje
Crni biber
Jogurt
Priprema:
Najvažnije je skuhati palentu odgovarajuće konzistencije. Pravila sam “tijesto” čak 3 puta dok nisam pogodila. Kakva palenta bude skuhana, tačno takvo će biti i tijesto, tokom pečenja se neće dodatno stvrdnuti, stoga treba skuhati palentu da bude čvrsta. Ovo je ključ! Ostalo ćemo lako… 🙂
Kalup za torte obložite papirom za pečenje (dovoljno je samo dno). Rernu zagrijte na 200 stepeni.
Skuhajte palentu u 330 ml vode, odmah na početku dodajte so, parmezan i maslac. Konstatno miješajte, neće vam trebati duže od 3-4 minute. Zatim je prebacite u kalup i ostavite da se skroz ohladi. Nemojte preskakati ovaj korak!
Dok se palenta hladi, pripremite ostale sastojke. Razrijedite koncentrat paradajza s 2 do 3 kašike vode. Gljive narežite na četvrtine, mozzarellu na komadiće, paradajz prepolovite.
Kada se palenta ohladila premažite je razrijeđenim koncentratom paradajza, posložite mozzarellu, chili, gljive i paradajz. Sve pospite s malo origana i prstohvatom soli. Pecite 15 minuta.
Pizzu ostavite u kalupu da se hladi još 10 minuta. Prije posluživanja prelijte je maslinovim uljem, te začinite biberom i svježim bosiljkom! Malo posolite i poslužite s jogurtom.
Uživajte!
Izvor: Kuživancija blog