Obožavam bibimbap iz više razloga!
Prvo, nakon godišnjem odmora vraćam se kuhanju. Drugo, ovo jelo mi je bilo toliko dugo “na lageru” da ga spremim i treće, ovo mi je najdraže azijsko koje spremam kod kuće.
Radi se o korejskom jelu koje bi u doslovnom prijevodu značilo “mixed rice”, odnosno miješana riža. Riži se dodaje povrće, jaje, a nerijetko i meso. Odugovlačila sam s receptom jer mi je bilo nezamislivo da ga napravim bez kimchija, moje druge velike ljubavi.
KIMCHI
Kimchi je također porijeklom iz Koreje i služi se kao prilog. To je fermentirano povrće, uglavnom kupus i korejanski radić te začini od kojih ćete najviše osjetiti chili. Osim što je nevjerojatno zdrav, izvrstan je dodatak mnogim azijskim jelima, a meni je konkretno bibimbap bez njega nezamisliv. Budući da se kod nas ne može kupiti kvalitetan kimchi, recept za bibimbap sam do sada izbjegavala.
Kimchi toliko obožavam da ga jedem samog, prstima, kad god ga imam kod kuće.
Međutim, pronašla sam da ga možete kupiti na jednoj hrvatskoj internet stranici koja prodaje azijske proizvode. Ali ako ne želite kupovnu varijantu, danas s vama dijelim donekle adekvatnu zamjenu. Donekle!
TAJNI SASTOJAK – GOCHUJANG
Ono što kod bibimbapa nikako ne smijete preskočiti je korejanska pasta poznata pod nazivom gochujang (chili pepper paste) te je također imate kupiti na spomenutoj stranici. Ako volite azijsku kuhinju, ova pasta je must have! Otvorit će vam se cijeli jedan novi spektar azijskih jela koja možete spremati kod kuće!
BIBIMBAP
Nisam se držala tradicionalnog recepta već s vama dijelim malo zdraviju verziju kakvu ja sebi pravim kod kuće. Također, neću pisati tačne količine namirnica jer doslovno svaki put sve stavljam od oka.
Sastojci:
Smeđa riža (skuhati po uputama na pakovanju)
Mrkva (narezana na prutiće, a prutiće omekšajte kuhajući ih na pari)
Gljive (kuhane na pari, najviše volim shiitake)
Špinat (blanširan ili kuhan na pari)
Klice (vrsta po izboru)
Jaje (meko kuhano)
Mladi luk (nasjeckati)
Kimchi
Umak (za cca 4 porcije)
2 kašike korejanske chili paste (gochujang)
1 kašika rižinog octa
1 kašik soje
1 kašičica sezamovog ulja
2 kašičice tostiranih sjemenki sezama
2 kašičice meda
“Lažni” kimchi:
2 krastavca (srednje veličine, naribati na kolutove)
2 kašike miso paste (bilo koje)
1 kašika jabučnog octa
2 režnja češnjaka (sitno nasjeckati)
2 kašičice chili praha (možete staviti i više)
1 kašika tostiranih sjemenki sezama
1 kašika meda
Prstohvat soli
Krastavcima obično ogulim koru, ali ne morate. Pomiješajte sve sastojke osim krastavaca te ih razrijedite s 2-3 kašike vode kako biste dobili kompaktnu smjesu. Zatim je prelijte preko krastavaca, sve dobro pomiješajte, stavite u zatvorenu teglu te čuvajte u frižideru minimalno 6h do 2 sedmice. Ukoliko imate pravi kimchi, “lažni” ne trebate raditi.
U zdjeli koju ćete poslužiti prvo stavite rižu zatim redom dodajte špinat, mrkvu, gljive, klice, kimchi, jaje i otprilike 1 kašiku umaka. Sve dobro promiješajte i jedite dok je još toplo. Bibimbap se jede kašikom i vrlo je ljut!
Uživajte!
Izvor: Journal.hr