Prva asocijacija na zimu i niske temperature jeste prehlada, kada nam je prirodni sirup za imunitet prosto neophodan, da bismo se uspješno odbranili od sezonskih tegoba. Međutim, skloni smo da vjerujemo da su gotovo svi topli napici dobra zaštita koja će nam pomoći da se ugrijemo i podstaknemo rad imunološkog sistema – da li je to baš tako? Recimo da topla čokolada, čaj od đumbira i cimeta uz kolač od jabuka, ili pak čaša domaćeg kuhanog vina, možda nisu idealan izbor svakom od nas.
Preparati na bazi bilja – kao što su ekstrakt sjemena grejpfruta, ehinacea i šipak – daleko su bolji izbor i mogu vam pomoći u borbi sa zimskim tegobama. Napravite svoj ljekoviti sirup za imunitet na bazi domaćeg meda i pomenutog ljekovitog bilja. Spremili smo vam nekoliko starih, ali jednostavnih i efikasnih recepata.
Domaći sirup od limuna, đumbira i meda
Ovaj ukusni prirodni sirup za imunitet namjenjen je podjednako odraslim osobama i djeci, te ga slobodno možete konzumirati i kad niste bolesni, kao prirodni zaslađivač uz blagi biljni čaj. Takođe ga je neophodno uzimati ukoliko ste prehlađeni ili dosta kašljete. Tada se savjetuje da odrasli konzumiraju četiri do šest supenih kašika dnevno, a djeca 4 do 6 kafenih kašičica na dan.
Neophodni sastojci (za malu teglu od 250 ml):
2 cijela limuna (iz organske proizvodnje jer se koristi i kora),
koren svježeg đumbira dužine oko 10 centimetara,
200 ml meda, cimet,
zvjezdani anis
karanfilić po želji.
Kako se priprema sirup od limuna za jačanje imuniteta:
Isijecite limun ravnomjerno na tanke kriške, pažljivo narendajte đumbir, a zatim počnite da redate slojeve. Najprije krenite sa slojem domaćeg meda, zatim se redaju kriške limuna, đumbir, dobar prstohvat cimeta, 2-3 karanfilića, jedan zvjezdasti anis. Zatim ponovo sipajte sloj prirodnog meda i sve ostale slojeve sve dok ne popunite vašu staklenu teglu, sve do samog vrha.
Potrebno je voditi računa o tome da ne ostanu mjehurići vazduha, a vaš prirodni lijek obavezno završite slojem meda. Smjesu ostavite da stoji u frižideru tri-četiri dana dok se pektin ne želira i ne očvrsne. Nakon toga domaći sirup za imunitet je spreman za upotrebu. Koristite ga obavezno i u preventivne svrhe, tokom hladnijih zimskih mjeseci.
Izvor: zdravailepa.com