Tople, kuhane jabuke, prekrivene cimetom i ostalim začinima lako je napraviti, a rezultat je fantastičan desert ili čak doručak!
“Manje je više”, glasi poznata krilatica s kojom se mnogi od nas slažu. Upravo ona idealno se slaže i s receptom u nastavku.
Jednostavni sastojci, jabuka, cimet i grčki jogurt, dovoljni su ti za pripremu ovog slasnog deserta.
Po želji, možeš ih upotpuniti dodatnim začinima ili čak s domaćom granolom ili zobenim pahuljicama. Osim što će one omogućiti hrskaviju teksturu, desert će zbog njih postati i nešto zasitniji, a oni koji ujutro vole slatko možda ga odluče pripremiti i za doručak. Također, po želji možeš dodati i drugo voće, svježe banane ili jagode, kako bi upotpunila slatki okus.
Od navedenih sastojaka dobit ćeš dovoljno smjese za četiri slasne porcije u kojima ćeš, sigurni smo, uživati.
Sastojci:
2 jabuke, narezane na kockice
1/4 kašike cimeta
1 kašika smeđeg šećera, po želji
1/8 kašikice muškatnog oraščića, po želji
1/4 kašikice kardamoma, po želji
1/2 maslaca ili kokosove masti
1/4 kašike ili 50 mL vode
2 kapikice ekstrakta vanilije, po želji
500 g grčkog jogurta
Priprema: Pomiješaj nasjeckane jabuke, šećer, cimet, muškatni oraščić i kardamom u velikoj posudi i pomiješaj tako da komadići jabuke budu začinjeni sa svih strana. Zagrij veliku tavu na srednje jakoj vatri. U tavu dodaj maslac i pričekaj da se rastopi. Dodaj smjesu jabuka i začina u tavu zajedno s vodom i ekstraktom vanilije. Kuhaj na niskoj temperaturi dok jabuke ne postanu mekane i većina vode ne ispari. Oko 8 do 10 minuta. Pomiješaj jabuke s grčkim jogurtom. Po želji dekoriraj ih u čašu tako da prvo staviš sloj grčkog jogurta, zatim jabuka, i ponavljaš sve dok imaš smjese. Po želji također dodaj domaću granolu ili zobene pahuljice za nešto hrskaviju teksturu.
U slast!