ROTKVICE su prava superhrana koja najčešće služi kao tek usputni dodatak glavnom jelu, a da ljudi pritom nisu ni svjesni koliko blagonaklono djeluju na njihov organizam. Bogate su vlaknima, vitaminom C, folnom kiselinom, kalijem, a sadrže i vrlo malo kalorija. Odličan su saveznik u detoksikaciji, kao i nastojanju da izgubite kilograme.
Najbolje ih je konzumirati sirove, ali zbog njihovog specifičnog mirisa i ljutkastog okusa, mnogima nisu omiljena namirnica. Ipak, postoji minimalno pet razloga zašto biste ih češće trebali uvrstiti u svoju prehranu:
1. Potiču probavu
Upravo njihov ljutkast okus potiče lučenje želučanih sokova te pokreće rad crijeva pa blagonaklono djeluje na probavu.
2. Čiste bubrege
Rotkvice se smatraju prirodnim diuretikom koji potiče izbacivanje viška tekućine iz organizma. Osim toga, mogu biti vaš saveznik u prevenciji infekcija urinarnog traka, ublažavaju bol i osjećaj peckanja kod mokrenja, čiste bubrege, a mnogi vjeruju da ublažavaju i probleme s hemeroidima.
3. Poboljšavaju imunitet
Ovo povrće je bogato vitaminom C pa se redovna konzumacija rotkvica može odraziti i na vaš imunitet.
4. Jačaju srce i reguliraju razinu šećera u krvi
Konzumacijom rotkvica možete utjecati na kardiovaskularni sustav jer zahvaljujući svojim hranjivim vrijednostima one mogu pomoći u snižavanju kolesterola te regulaciji krvnog tlaka, kao i razini šećera u krvi.
5. Njeguju kožu
Visok postotak vode u rotkvicama doprinosi održavanju hidracije kože pa je ona čest sastojak različitih krema za oporavak suhe kože, borbu protiv osipa i oštećene kože.
No, neke skupine ljudi bi trebale izbjegavati prečestu konzumaciju rotkvica.
Zbog njihove ljutine osobama koje imaju osjetljivu želučanu sluznicu i bolesti poput čira, probleme s crijevima, kao i bubrežni bolesnici, trebali bi izbjegavati čestu konzumaciju ovog povrća. Osim toga, ne preporučuju se ljudima koji su skloni nadutosti te onima koji imaju bolesti gušterače povezane s nedostatkom joda u organizmu.
Također, velike količine rotkvice mogu sniziti razinu šećera u krvi. Postoji bojazan da bi to moglo ometati kontrolu šećera u krvi tijekom i nakon operacije. Zato se preporučuje izbjegavati konzumaciju rotkvice najmanje dva tjedna prije planirane operacije.