Tiamin, aneurin ili vitamin B1 predstavlja jedan od vitamina B grupe koji su rastvorljivi u vodi i učestvuju u mnogim metaboličkim procesima u organizmu.
Poznato je da je deficit vitamina B1 vrlo čest kod pacijenata koji boluju od mnogih plućnih bolesti. Nedavno istraživanje je pokazalo povezanost nedostatka ovog vitamina i oboljevanja od korona virusa.
Ukoliko se tijelu ne obezbjedi dovoljna količina ovog vitamina, imunitet slabi, a organizam postaje ranjiviji i manje otporan. Pored vitamina D i C, timian igra ključnu ulogu u borbi protiv svih infektivnih bolesti. Ovu tezu su potvrdili mnogi ljekari i sprovedena istraživanja.
Evo kako se nedostatak ovog vitamina manifestuje:
Nedostatak vitamina B1 dovodi do slabosti, umora, psihoza i oštećenja nerava. Veliki deficit vodi ka oštećenju mozga, srčanih mišića i respiratornih organa.
U ovim namirnicama ga ima u izobilju:
Vitamina B1 se nalati u kvascu (hljeb, kvasna peciva, pivo), mekinjama, nerafinisanim žitaricama, mahunarkama, pirinču, mesu, jajima, orašastim plodovima, mlijeku, kupusu, špinatu, krompiru i raznim drugim vrstama voća i povrća. Često se proizvodi od brašna obogaćuju vitaminom B1.
Preporučena dnevna doza ovog vitamina:
- Muškarci 14 godina i stariji : 1.2mg
- Žene 14 godina i starije: 1.0mg