Znate ono kad ste sami u autu ili ispod tuša i okinete nevjerojatnu solažu Mariah Carey? OK, možda nije tako dobro, ali je osjećaj nevjerojatan, a sada nas i znanost potiče da pjevamo iz sveg glasa što više i što češće.

Naime, istraživanja pokazuju kako je pjevanje izuzetno dobro za naše mentalno zdravlje, a pomaže i u smanjenju simptoma astme.

Naučnici trenutno istražuju fiziološke i psihološke prednosti pjevanja s obećavajućim rezultatima. Studija objavljena na Journals Sage Pubu pokazala je kako glazba potiče društvenu povezanost, kognitivnu stimulaciju, mentalno zdravlje, užitak i transcendenciju.

Većina studija u ovom području istraživanja pokazuje kako pjevanje može poboljšati vaše raspoloženje i stvoriti osjećaj grupnog identiteta.

Neki naučnici teoretiziraju da ti osjećaji pripadnosti mogu nastati zbog hormona, endorfina i oksitocina, koji se oslobađaju pjevanjem. Zajedno, ove osjetljive kemikalije mogu donijeti zadovoljstvo i ublažiti stres. Nadalje, grupna pjevanja mogu pomoći u borbi protiv depresije i anksioznosti te pružiti svojevrstan odmor za ljude koji pate od demencije i Parkinsonove bolesti.

Fizički čin pjevanja može poboljšati i zdravlje dišnog sustava. Istraživanja o pjevanju i astmi otkrilo je da glazbena terapija može pomoći kod simptoma, ali su potrebna dodatna istraživanja kako bi se to u potpunosti potvrdilo.

Dakle, dok naučnicii i dalje prikupljaju više podataka, nije loša ideja zagrijati vaše glasnice, bez obzira zvučite li fenomenalno ili ne, za zdravlje je!

 

Komentari

Komentari

Jeste li probali novu aplikaciju "Radio Kameleon" ? Download na Google Play!