Pravilnim izborom namirnica možete zagrijati organizam iznutra te mu pružiti sve vitamine i minerale potrebne za zimske dane.
Hranom se podstiče termenogeneza putem određenih aktivnih molekula koje djeluju na ubrzanje metabolizma, poput čili papričice ili đumbira. Samo nekoliko kašičica čilija dnevno daje tijelu ekstra doze vitamina C i A koje su bitne u prevenciji infekcija.
Ljutkastim okusom đumbir pospješuje lučenje probavnih sokova u želucu, djeluje na poboljšanje apsorpcije i ubrzava metabolizam.
Bijeli luk je povrće bogato alicinom, snažnim antioksidansima i zaštitnim tvarima za naš organizam.
Indijski oraščići i orasi bogati su masnoćama, a poznato je da svi orašasti plodovi imaju tendenciju zagrijavanja organizma, zbog čega tokom ljeta mogu čak uzrokovati jači osjećaj vrućine u tijelu.
Heljda, pomalo zaboravljena žitarica, zagrijava organizam, uzrokuje lučenje probavnih sokova.
Topli čaj idealan je način konzumiranja limuna zimi za grijanje organizma. Toplina iz čaja, dodatno med i sok limuna imaju funkciju grijanja organizma.
Izvor: zdravlje.avaz.ba