Rani znakovi dijabetesa, pogotovo tipa 2, mogu biti sasvim neprimjetni ili se činiti bezopasnima. Ponekad se ni ne pokažu. S druge strane, dijabetes se može razviti i bez prethodnih simptoma i iznenaditi te, prenosi portal Self.

Nemojte postati dio statistike oboljelih i prepoznajte ove simptome na vrijeme…

#1 Učestala žeđ i mokrenje

Učestala žeđ (polidipsija) i često mokrenje (poliurija) klasični su simptomi dijabetesa. Kod ove bolesti višak šećera (glukoza) se nakuplja u vašoj krvi. Tako su bubrezi primorani da rade više od uobičajenog kako bi apsorbovali taj višak šećera.

Kada bubrezi više ne mogu da slijede taj “tempo”, višak šećera odlazi u mokraću, sakupljajući pritom i druge tekućine iz ostalog tkiva. Upravo to izaziva žeđ i učestalo mokrenje, što vas može dehidrirati.

#2 Umor

Možete osjetiti i da ste pretjerano umorni. Puno faktora doprinosi ovome, a uključuju i gore spomenutu dehidraciju i nemogućnost tijela da apsorbuje energiju iz unesenog šećera.

#3 Gubitak težine

Kada gubite šećer iz organizma zbog učestalog mokrenja, takođe gubite i kalorije. U isto vrijeme dijabetes ne dopušta šećeru iz hrane da uđe u tjelesne ćelije što vodi do konstantne gladi. Ovi kombinovani simptomi vode do naglog gubitka kilograma, pogotovo ako se radi o dijabetesu tipa 1.

#4 Zamućenje vida

Visoki novo šećera u krvi crpi vodu iz vašeg tkiva, uključujući i iz očnih leća, što dovodi do problema kod fokusiranja na predmete i okolinu.

Ako se ne liječi, dijabetes može uzrokovati stvaranje novih krvnih vena u očnoj mrežnjači i oštetiti postojeće kapilare. Većini ljudi to ne uzrokuje probleme s vidom, ali ako ovo stanje napreduje, može dovesti do ozbiljnih problema s vidom i gubitkom istog.

#5 Sporo zarastanje rana i česte upale

Iako istraživanja nisu otkrila zašto, ljekari i oboljeli od dijabetesa primijetili su ovaj učestali problem. Kod žena su pogotovo česte upale mjehura i vaginalne infekcije.

#6 Trnci u rukama i stopalima

Visok nivo šećera u krvi izaziva oštećenje živaca. To se manifestuje kroz trnce te osjećaj žarenja u ekstremitetima.

#7 Crvene, otečene desni

Dijabetes otežava vašem organizmu da bori protiv bakterija, što povećava rizik od upala u vašim ustima, uključujući i kosti koje drže naše zube “na okupu”. Upale se primjećuju ako se desni počnu povlačiti sa zuba, labavosti zuba te po granulomima (gnojnim čvorovima) na desnima.

Primijetite li neke od ovih simptoma, posjetite svog ljekara. Dijabetes je ozbiljna bolest organizma, ali s pravovremenim reagovanjem na njegove simptome i liječenjem, može se držati pod kontrolom i imati aktivan život bez tegoba.

IZVOR: ZDRAVAKRAVA.HR

Komentari

Komentari

Jeste li probali novu aplikaciju "Radio Kameleon" ? Download na Google Play!