Kladimo se kako već sve sastojke vjerovatno imate u kuhinji, a evo šta vam je sve potrebno:
1 kg krompira
2 kašičice otopljenog putera
2 kašičice maslinovog ulja
2 kašičice nasjeckanog svježeg ruzmarina
3/4 kašičice soli
1/4 kašičice bibera
1 šolja pilećeg bujona
2 čehne bijelog luka, sitno isjeckanog
PRIPREMA:
Zagrijte rernu na 260 stepeni
Nasjecite krompir na okrugle kriške i ubacite ga u zdjelu. Preko sipajte maslinovo ulje, puter i ruzmarin. Dodajte so i biber i dobro sve izmješajte.
Naredajte kriške na metalni pleh. Ako treba, iskoristite i dva, samo ne redajte kriške jednu na drugu, i ne koristite posude od vatrostalnog stakla. Pecite sve dok ne postanu zlatno braon boje, trebalo bi da traje oko 15 minuta.
Izvadite pleh i okrenite svaku krišku. Pecite još 15 minuta.
Izvadite pleh, sipajte bujon i dodajte bijeli luk. Vratite u rernu na još nekih 15 minuta, dok krompir ne omekša, a bujon malo ne ispari.
To je to – poslužite i uživajte!