Zdravije su a ukusnije! Pečene krofne sa vanilijom, savršena su porodična poslastica.
Potrebno je:
I dio tijesta
5 g kvasca
180 ml mineralne vode
280 g brašna
II dio tijesta:
250 g brašna
1/2 kašičice soli
70 g šećera
5 žumanjaca
60 ml mlijeka
70 g maslaca
fil:
3 dl slatke pavlake
6 dl mlijeka
200 g šećera
80 g gustina
3 žumanjceta
kora od jednog limuna
kora od jedne narandže
10 kapi ekstrakta vanile
Priprema
1. Umutite žumanjce, šećer, gustin i malo mlijeka u glatku smjesu.
2. Na šporet stavite šerpu sa mlijekom, slatkom pavlakom, vanilom i korom od limuna i narandže. Kad provri, sve procijedite i u mlijeko i slatku pavlaku sipajte pripremljenu smjesu od žumanjaca. Kuhajte dok se ne zgusne, pokrijte folijom i ohladite.
3. Zamjesite sastojke za prvi dio tijesta i ostavite ga da se diže oko 2 sata.
4. Kad se “predtijesto” diglo, napravite glavno tijesto – dodajte brašno, so, šećer, mlijeko, žumanjce i omekšali maslac. Sve možete umjesiti i mikserom (pomoću nastavaka za tijesto). Mutite dok tijesto ne počne da se odvaja od zidova posude i pretvori u kuglu.
5. Prekrijte tijesto krpom i ostavite da se digne.
6. Tijesto razvaljajte na otprilike 1 cm širine i vadite modlicom krofne. Ostavite ih da se dignu na krpi (pokrijte drugom krpom).
7. Pecite ih u rerni, bez imalo ulja, na 180 stepeni, dok lijepo ne porumene.
8. Pečene krofne prerežite na pola i filujte vanila kremom. Na kraju ih pospite prah šećerom.