Idemo dalje sa idejama kako na radnom mjestu uz malo mašte i truda, jesti nutritivno kvalietno. I ove sedmice tu je 5 ideja. Za svaku je potrebno samo 5 minuta i malo planiranja obroka. Nemojte biti lijeni kada je u pitanju odabir namirnica jer na taj način ulažete u svoje zdravlje.
1. Ljetna pita „Leza sa tikvicom“ i kukuruznim brašnom plus sezonska salata
Ova jednostavna ljetna pita u koju možete dodati sve i svašta. Ja sam dio brašna zamijenila sa kukuruznim i dodala cijelu izrendanu tivkicu. Sigurna sam da svako ima svoj recept kako priprema ovu pitu, ali ako Vas bude zanimao moj način, javite se i rado ću napisati poseban članak o tome. Ovo je doručak koji treba spremiti dan prije, ali za pripremu je potrebno nekih 10 minuta i za pečenje još 20.
2. Salata sa piletinom
Vrlo često ostane nešto piletine od ručka, koja može biti idealan doručak. Isjeći jedan paradajz, malo kukuruza, nekoliko maslina i sitno isječena piletina. Dobili ste pileću salatu za koju sigurno znate porijeklo svih namirnica kao i svježinu. Ja ne volim dresinge, ali ako ih volite i to se može pripremiti za par minuta (malo vrhnja, začini i to je to).
3. Salata sa skušom
Svi smo navikli da je salata sa ribom, obično od tune. Ipak, postoji još mnogo vrsta ribe, koje se mogu naći u prodaji a bogat su izvor hranjivih materija. Jedna od njih je svakako skuša, koja je veoma bogat izvor omega-3 masnih kiselina a ima i blagi okus koji se lako kombinira sa svim drugim namirnicama. Ja sam koristila paradajz, kukuruz, masline i malo krastavca.
4. Sendvič sa sirom plus slatki sendvič sa marmeladom od šipka
Sendvič ne mora uvijek imati samo mesne prerađevine. Sir je odličan izvor proteina i dovoljno je staviti malo putera na integralni hljeb, dodati mozzarellu i uz salatu od paradajza sa grčkim jogurtom, dobili ste jedan ukusan doručak. Za kraj, ako želite nešto slatko, preporuka je marmelada od šipka bez šećera. Odličan izvor vitamina i antocijana koji štite naše zdravlje. I još jedan savjet, ja uvijek za sendvič koristim jednu krišku hljeba jer ne želim da unosim previše ugljikohidrata.
5. Ručak koji postane doručak: musaka od patlidžana
Veliki dio namirnica se može ostaviti za sutra i dovoljno ih je samo ugrijati. Neke čak i ne treba dodatno grijati. Takav jedan obrok je musaka od patlidžana. Idealan obrok za vrele ljetne dane, ni malo dosadan.
Za detaljnije upute kako se ispravno hraniti, te korisne prijedloge kliknite na link nutricionizam.ba
Autorica: Marizela Šabanović Doc. dr. nutricionizma