Posebno su efikasne kod averzija na hranu tokom prvih mjeseci…
Potrebno je: đumbira isjeckanog (nešto više od pola šolje), svježa nana (nešto manje od pola šolje), 2,5 šolje, od 250 ml, vode, 2 šolje šećera, 2 kašike fruktoznog sirupa, šećer u prahu.
Postupak pripreme:
1. Đumbir neka je oguljen i isjeckan. Kuhajte komadiće u vodi 20 minuta, sklonite sa ringle i ubacite nanu. Poklopite i ostavite da stoji 10 minuta. Procijedite – trebali biste dobiti približno šolju čaja od đumbira i nane. Ako dobijete manje, dodajte još malo vruće vode.
2. Šećer u prahu sipajte u tepsiju obloženu papirom za pečenje. Ispunite tepsiju do pola. Poravnajte, pa napravite mala udubljenja gdje ćete sipati smjesu za bombone. Udubljenja možete napraviti i markerom, olovkom ili prstom.
3. U šerpu sipajte procijeđeni čaj, šećer i fruktozni sirup. Ubacite kuhinjski termometar. Stavite na ringlu da prokuha, pa miješajte stalno.
4. Smanjite temperature i neka smjesa krčka lagano dok ne dostigne temperaturu od 150 stepeni (provjerite tako što kapljicu, dvije smjese ubacite u čašu hladne vode – ako se odmah stvrdne u bombonu, dobili ste pravu smjesu).
5. Pažljivo sipajte dobijenu smjesu u rupice koje ste napravili u šećeru u prahu u tepsiji (to su vaši kalupi). Ne brinite neće se razliti. Ostavite da se bombone u potpunosti stvrdnu. Izvadite iz šećera i umotajte u masni papir.
Savjet: Možete ih jesti kao bombone ili ubaciti u šolju vruće vode kako biste dobili čaj.
Izvor: Coolstyle.ba