Naučnici naglašavaju i to da ništa s limuna ne smijete baciti, ni limunovo meso sa sokom, ni sjemenke, a posebno ne koru!
Limunova kora sadrži 5 do 10 puta više vitamina nego sam sok od limuna, piše “Atma“…
Osim antikancerogenog djelovanja, cijeli limun pomaže pri oslobođanju tijela od toksina, ima antimikrobni efekat protiv bakterijskih infekcija i gljivica, efikasan je protiv internih parazita i crva, reguliše krvni pritisak, djeluje kao antidepresiv, te je odličan u borbi protiv stresa i živčanih poremećaja.
Osim očitih zdravstvenih razloga, na sljedeći način ćete uživati kao nikad do sad u njegovom predivnom cjelovitom okusu, posebno kori:
Jednostavno je, uzmite neprskani limun (ako nemate provjereni domaći, kupite organski limun u većim centrima ili prodavnicama zdrave hrane), dobro ga operite i stavite u zamrzivač (možete cijeli, a možete i na kriške).
Nakon što ste limun dobro zamrznuli, izvadite ga i – naribajte!
Zatim ga možete posuti na salatu, sladoled, juhe, žitarice, rezance, omiljeno piće ili na/u bilo što drugo.
Ono što ćete doživjeti je sasvim novi okus u kojem će vaši jezični pupoljci uživati, a tijelo zahvaljivati – zdravljem!