Krenete li prelistavati knjige s receptima svojih mama, sigurno će vam pažnju privući zvučan naslov ‘Čudo od jednog jajeta’. Čuveni kolač jedan je od onih koje su mame i bake uvijek imale pri ruci u slučaju dolaska nenajavljenih gostiju ili kod ispunjavanja želje za slatkim svojih najmlađih.
Recept za jednostavan kolač ‘Čudo od jednog jajeta’ čine sastojci koje više-manje uvijek imamo u kuhinji i za čiju vam je pripremu potrebno odvojiti tek pola sata.
Sastojci za “Čudo od jednog jajeta”:
BISKVIT
– 1 jaje
– 1 šolja šećera
– 1 šolja mljevenih oraha
– 1 šolja mlijeka
– ½ šolje ulja
– 1 šolja brašna
– 1 prašak za pecivo
Priprema: Istucite jaje i dodajte pola šolje šećera, te nastavite miksati dok ne dobijete gustu kremastu teksturu, potom dodajte mlijeko i miješajući postepeno dodajte ostatak šećera. Potom kašikom umiješajte orahe i ulje, razradite i na kraju kašikom umiješajte brašno pomiješano s praškom za pecivo.
Tako pripremljenu smjesu prelijte u pobrašnjenu i nauljenu tepsiju ili kalup za biskvite. Pecite u rerni zagrijanoj na 170 stepeni, oko 20 minuta.
Savjet: Biskvit mora biti sočan stoga je važno da ga ne prepečete. Nakon 15 minuta pečenja slobodno čačkalicom provjerite sredinu biskvita. Ukoliko na čačkalici ne ostaju tragovi smjese, možete ga izvaditi iz rerne.
KREMA
Sastojci:
– 1 puding od vanilije
– 3 dcl mlijeka
– 2 kašike šećera
– 15 dkg maslaca
Priprema:
Odvojite 1 dcl mlijeka i u njega umiješajte puding i šećer, ostatak mlijeka stavite u lonac da provrije. Smanjite vatru i u vrelo mlijeko polagano miješajući dodajte pripremljeni puding.
Kada sve provrije skinite s vatre i ostavite da se ohladi, pa potom umiješajte maslac i sve dobro razradite mikserom.
Na ohlađeni biskvit dodajte kremu i posipajte ribanom čokoladom, cimetom, mljevenim orasima ili nekim drugim dodatkom po želji.