Ovo ukusno jelo možete poslužiti uz rižu.
Potrebni sastojci: 1 pileća prsa, kašičice svježeg narendanog đumbira, 1 česno bijelog luka, začini – 1/3 kašičice ljute papričice i kardamoma, ½ kašičice đumbira i korijandera, 1 kašičica kurkume, prstohvat cimeta, 1 kašika kokosovog ulja, 400 ml kokosovog mlijeka, 300 g karfiola, 1 kašičica šećera, 100 g riže, bosiljak, limeta, svježa čili papričica.
Postupak pripreme:
1. Piletinu očistite od kožice i isijecite na kockice. Stavite meso u posudu, posolite, dodajte svježi đumbir, bijeli luk i sve ostale začine, pa ostavite da stoji sat.
2. Karfiol dobro operite i isijecite na cvjetove, a rižu skuhajte u slanoj vodi prema uputstvu sa pakovanja.
3. U veću tavu sipajte ulje da se dobro zagrije, pa na njemu pržite meso dvije minute, povremeno miješajući. Meso izvadite u posebnu posudu, a u tavu sipajte kokosovo mlijeko. Kad prokuha, dodajte i karfiol. Posolite, dodajte šećer i ostavite da kuha oko 12 minuta dok karfiol potpuno ne omekša.
4. Pred sami kraj dodajte komade piletine i ostavite da jelo prokuha. Pripremljeno jelo pospite sjeckanom čili papričicom, svježim bosiljkom i sokom od limete. Poslužite uz rižu.
(Faktor.ba)