Da li želite da isprobate nevjerovatno lak i ukusan ljetni desert?
Panna cotta je klasičan recept koji možete pripremiti kod kuće.
Sastojci:
150ml mlijeka
180 ml pavlake
4 kašike šećera
2 kašike skuhane kafe
1 žumance
20 g želatina
1 kašičica vanilin šećera
Potopite želatin sa jednom kašikom vode i ostavite da odstoji 20 minuta. Mlijeko sipati u malu šerpu i dodati kafu. Kada jednom proključa odmah sklonite sa vatre.
Žumance umutite sa šećerom i umutite lagano sa toplim mlijekom. Dobijena smjesa se stavlja na laganu vatru. Zagrijava se miješajući neprestano, i ne smijete dozvoliti da proključa. Kada smjesa postane gusta skinite je sa vatre i rastvorite želatin u njoj. Ostaviti da se ohladi.
Kada je mješavina hladna sipajte pavlaku, dodajte vanilin šećer i promiješajte. Dobijenu mješavinu sipajte u visoke čaše. Stavite u frižider na 5 sati. Kada je desert dovoljno ohlađen lako se može odvojiti iz kalupa, dovoljno je da čaše ili kalupe stavite u toplu vodu na pola minuta. Panna cottu možete ukrasiti rendanom čokoladom i pomorandžom.
Izvor: zenskimagazin.rs