Ponekad je teško riješiti se unaprijed urođenih ideja o zdravoj ishrani, te stoga sebe lišavamo mnogih stvari.
Ovi razriješeni mitovi će vam zauvijek promijeniti mišljenje o tome šta je zapravo zdrava ishrana i čega se treba zaista kloniti, a šta je laž.
MIT #1 – Loše je za vaše zravlje ako jedete poslije 18h
Istina je zapravo da ne samo da je obrok nakon 6 sati poslijepodne zdrav za vas, već je i često neophodan. Kako danas ljudi kasnije ležu, nema smisla ići u krevet gladan. Ne preporučuje se da jedete tri sata prije spavanja, a večera treba da bude lagana.
MIT #2 – Masti su štetne
Masti se često smatraju lošim za zdravlje, ali to nije baš tačno. Bez njih ne možete normalno da varite hranu.Pomažu vašem metabolizmu da preradi vitamine A i E, i ako u organizmu nema dovoljno masti ne stvaraju se hormoni. Nedostatak masnoće se odražava i na ljepotu jer vam koža brže stari i oštećuje se jetra. Ali preporučuje se da ne konzumirate namirnice koje sadrže takozvane ‘skrivene masti’, kao što su majonez, kobasice, kolači i torte.
MIT #3 – Grickalice su nezdrave
Grickalice su nam potrebne. Ako vam je stalo do zdravlja, s vremena na vrijeme vam je neophodna dodatna energija. Ali sve je u balansu, te uzmite voće ili šaku orašastih proizvoda.
MIT #4 – Sva organska hrana je zdrava
Proizvodi označeni kao organski (oni bez GMO, pesticida ili aditiva) su najčešće istog sastava kao i obične namirnice te vrste, samo su skuplji.
MIT #5 – Treba izbjegavati ugljene hidrate
Postoje prosti i složeni ugljeni hidrati, i one prve treba izbjegavati. Njih nalazimo u šećeru, čokoladi, marmeladi, kandiranom voću i sokovima, bijelom hlebu i krompirima. Ipak, ako želite da se hranite zdravo, treba da jedete složene ugljene hidrate kojih ima u žitaricama, grahu, bobičastom voću, povrću i zelenišu.
MIT #6 – Voće i povrće gubi svojstva u frižideru
Moderni frižideri su tehnološki napredni i čuvaju skoro sve zdrave sastojke koji se nalaze u namirnicama.
MIT #7 – Odvajanje nutrijenata pomaže da smršate
Ne postoji naučni dokaz da je ova tvrdnja tačna, jer enzimi koje proizvodi digestivni trakt mogu bez problema svariti i masti i ugljene hidrate i proteine. Ljudi koji se opredijele za ovakvu dijetu se samo zamaraju odvajanjem hrane.
MIT #8 – Tamni hljeb je zdraviji od bijelog
Ako je hljeb tamni ili crn, to ne znači da ima više vlakana. Zdrava braon boja je često rezultata karamela u tijestu. Ovi hljebovi sadrže istu količinu kalorija kao i obični, bijeli hljeb i u oba slučaja ćete se ugojiti. Najzdraviji je hljeb od cijelih žitarica ili dvopek.
MIT #9 – Sokovi su zdravi koliko si samo voće
Sokovi skoro da ne sadrže vlakna i količina vitamina i minerala u njima je mnogo manja nego u samom voću. Zato je najbolje jeste svježe voće kada god možete.
MIT #10 – Suši i rolnice su dijetalna hrana
Ako jedete samo suši i rolnice, vjerovatno se nećete mnogo ugojiti. Ipak, bijeli pirinač koji se koristi u njihovoj pripremi nije najzdravija namirnica. Ali najveću štetnost nanose majonez, punomasni sirevi i soja sos koji se nalaze u njima.
Izvor: savrsena.com