Osobe koje svaki dan popiju šolju crnog čaja ili soka od naranče, mogu smanjiti rizik od nastanka raka jajnika.
Znanstvenici iz Velike Britanije su proveli istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u časopisu American Journal of Clinical Nutrition, u kojemu su ustanovili da crni čaj i citrusno voće, naročito kada se konzumiraju zajedno, mogu smanjiti rizik od nastanka epitelnog raka jajnika.
Epitelni rak jajnika je vrlo česta vrsta raka i simptomi su često toliko suptilni da se rak ponekad jako teško dijagnosticira.
Prethodna istraživanja su pokazala da prehrana bogata voćem i povrćem može biti povezana sa smanjenim rizikom od nastanka epitelnog raka jajnika.
U istraživanju, koje je trajalo 30 godina, je sudjelovala 171940 žena u dobi od 25 do 55 godina. One su ispunjavale upitnik koji je sadržavao pitanja o njihovim cjelokupnim životnim navikama.
Rezultati istraživanja su pokazali da samo jednu šolju crnog čaja dnevno može rizik od nastanka epitelnog raka jajnika smanjiti za čak 31% zato što sadrže flavonole, vrstu flavonoida za koje je dokazano da pomažu u prevenciji niza bolesti.
No, znanstvenici ističu da su rezultati istraživanja preliminarni i da je potrebno provesti ocjenjivanje vanjskih stručnih suradnika.
Izvor: radiosarajevo.ba