Predstavljamo vam ukusne i jednostavne italijanske poslastice koje ne smijete propustiti i potrebno je samo da ih probate kako biste se zaljubili na prvi zalogaj…
Desert sa voćnim jogurtom (za 4 do 6 osoba)
Sastojci:
300g miješanog voća
200 grama svježeg sira
250 grama biskvita
250 ml grčkog jogurta
100g malina i jagoda
2 kašičice šećera u prahu
1 kašičica granula listova nane
Sok i kora od pola limuna
Priprema:
Isjeckajte miješano voće, stavite u činiju i dodajte šećer, sok od limuna i mentu. Stavite u frižider dok voće ne pusti svoje sokove. Mikserom umutite sir, jagode i maline i dodajte u činiju sa voćem. Dodajte jogurt i šećer, promiješajte i stavite smjesu u frižider. Isijecite biskvit na kockice i stavite u staklenu činiju. Nanesite sloj voća i jogurta na biskvit. Ponovite ovo u više slojeva. Stavite u frižider najmanje 30 minuta prije serviranja.
Sendviči sa sladoledom (za 4 osobe)
Sastojci:
Kuhano tijesto za kolače
60 g brašna
60 grama putera
60 grama šećera
sladoled
2 bjelanca
malo soli
Priprema:
Zagrijte rernu na 200 stepeni. Izmutite puter i šećer dok miješavina ne postane homogena. Umutite bjelanca sa malo soli, a zatim polako dodajte u mješavini od putera. Na kraju dodajte brašno (za čokoladni dodati kašiku kakaoa). Stavite papir za pečenje i stavite kašiku tijesta. Uvjerite se da su komadići tijesta dovoljno udaljeni jedni od drugih. Pecite 8 minuta. Ivice su braon i bijele u sredini. Na polovinu kolača stavite sladoled i poklopite drugim kolačićem da se formira sendvič.
Voćni kolač sa mangom i pistaćima (za 4 osobe)
Sastojci:
2 manga
50 grama smeđeg šećera
1 kašika maslaca
pistaći
nana
Za tijesto:
250 g brašna
125 mililitara vode
100g putera
1 kašika šećera
so
Priprema:
Za pripremu tijesta, isjeckajte puter u sitne komade i pomiješajte sa brašnom, šećerom i dodajte prstohvat soli. Dodajte 125 ml vode i pomiješajte mikserom dok smjesa ne postane homogena. Zatim stavite u frižider na 1 sat. Očistite mango i isijecite na deblje kolutove, a sok prikupljajte u šolji. U maloj posudi zagrijte šećer sa 1 kašikom soka od manga i putera. Kuhajte dok šećer ne postane karamelizovan. Prebacite ga u pleh za pečenje i odozgo stavite mango. Zatim dodajte smjesu i pecite 25 minuta u rerni zagrijanoj na 150 stepeni. Izvadite iz rerne i začinite pistaćima i nanom.
Izvor: zenskimagazin.rs