Studio 54- mjesto gdje su se sreli Andy Warhol i Yves Saint Laurent (dva čovjeka koja ne treba dodatno predstavljati), ali mnogo važnije najpoznatiji noćni klub smješten u samom srcu New York-a, Times Square. Ovo je također bilo nekonvencionalno mjesto rođenja najbolje kolaboracije umjetnosti i mode ikada Warhola i YSL. Lista regularnih gostiju bila je i još uvijek je lista ključnih igrača u američkoj Pop- kulturi. Imenujmo samo neke od njih:

Andy Warhol, Liza Minnelli, Bianca Jagger, Elizabeth Taylor, Halston, Mick Jagger, Jerry Hall, Debbie Harry, Grace Jones, Michael Jackson, Calvin Klein, Elton John, Tina Turner, GiaCarangi, Divine, Margaret Trudeau, Sylvia Miles, Francesco Scavullo, Truman Capote, Margaux Hemingway, Janice Dickinson, Freddie Mercury, Lorna Luft, Tommy Hilfiger, Mikhail Baryshnikov, Diana Ross, Al Pacino, Cher, Bruce Jenner, David Bowie, Iman, Salvador Dali, Diana Vreeland, John Travolta, Beverly Johnson, Lauren Hutton, Andre Leon Talley, Diane von Furstenberg, Amanda Lear, Jackie Kennedy Onassis, Geraldo Rivera, Brooke Shields, Martha Graham, IlieNastase, Vitas Gerulaitis i Cheryl Tiegs.
Još od 1920te, New York je bio centar za sve odlične umjetnike najrazličitijih prošlosti i pozadina da dođu zajedno i stvaraju. ‘70te su bile pogled u sve ovo- slavna Pop kultura formirala se u SAD-u a svi gore navedeni umjetnici bili su sretni da budu u srži akcije. Ovo me dovodi do Yves Saint Laurentovog susreta Warhola tijekom njegovog vremena provedenog u NY-u. Duo je proveo mnogo vremena družeći se pored izlazaka u Studio 54. Ovo je vodilo do prve kolaboracije umjetnosti i mode tog stoljeća. Da budemo jasni, kada je YSL kreirao svoju Mondrian A-kroj haljinu 1965 to nije bila kolaboracija sa Piet Mondrianom; Modrianovo djelo bilo je inspiracija YSL.

warhol_yslAndy Warhol, ‘Yves Saint Laurent’, 1974

Warhol je radio “screen print” tehnikom kojem je jednom prilikom uzeo dva portreta Saint Laurenta, te ponavljanjem po dva puta pravio puni četverougao koristeći različite boje na svakom od portreta. Slika stoji i danas kao komemorativna gesta izvrsnom modnom dizajneru. Iako slika sama po sebi nije odjeća niti zasebni modni dodatak za sebe, objekat predstavlja refleksiju intimne veze između kulture, mode i umjetnosti.

halston_warholOva saradnja vodila je Warhola do susreta sa više modnih ilustratora u industriji što je opet dalje vodilo do drugih saradnji umjetnosti i mode. Roy Halston Frowick prodao je odjeću Bergdorf Goodmanu u New Yorku. Halston i Warhol poznavli su se iz Studia 54 ali nikada nisu razmatrali ideju da surađuju. Ipak, nakon nakon što je Warhol sam uronio u svijet mode njegova veza sa Halstonom i drugima unutar modne industrije porasla je i ojačala. Zajedno su donjeli cvijetnu haljinu u poznati modni lanac Bergdorf Goodmana gdje je bila izložena u izloga. Warhol kasnije počinje dizajnirati Halstonove dodatke. warhol-andy-halston-ad

Cindy Sherman umjetnica je također veoma poznata po svojim konceptualnim portretima. 1994. godine Comme des Gracons surađivao je sa Shermanovom na kampanji koja je koristila njene unikatnu umjetnost direktno kako bi kreirali modnu kampanju. Fotografije su radile nasuprot ženama kao konzumentima odjeće i različitim osjećajima koje su dobijali od nošenja odjeće kroz određeni stil. Cindy Sherman je otišla dalje u broju saradnji sa drugim dizajnerima od čega naglašavamo imena poput Marc Jacobsa i Balenciage.

commes_sherman

Louis Vuitton je imao dvije uspješne saradnje sa umjetnicima: Takashi Murakami i Yayoi Kusama. Louis Vuitton započeo je kolaboraciju sa Takashi Murakamijem 2003. a lansirao kolekciju 2007. godine. Kolekcija je bila sastavljena od raznobojnih L i V slova sa monogramom Murakamijeve ilustracije. Ovo je učinilo Louis Vuittona “mnogo interesantnijim”.

LVLouis Vuittonoova saradnja sa Kusamom desila se 2012 nakon mnogih retrospektiva koje je imala u muzejima diljem svijeta. Kolekcija koja je bila Kusamin potpis bile su tufnice u različitim oblicima i bojama na dodatcima LV. Kolekcija je bila izložena u prodavnicama, svejedno, pravi su element koji privlači pažnju i zaljubljuje ljude u njen rad. Kusamini izlozi sadrže live performans i bivaju obožavani  zajedno sa njenim tufnica u  svijetu.

kusama

kusama_display

Amina Suleimanagich

Komentari

Komentari

Jeste li probali novu aplikaciju "Radio Kameleon" ? Download na Google Play!