U članku 10 razloga zašto biste trebali piti čaj od đumbira tokom proljeća mogli ste pročitati mnoge zdravstvene dobrobiti ovog čaja i možda ste ga poželjeli napraviti ili uvrstiti u svoju dnevnu rutinu.
Donosimo vam uputstvo kako to učiniti:
1. Odaberite svjež korijen đumbira u trgovini, kako biste iskoristili maksimum dobrobiti ovoga čaja.
2. Korijen đumbira dobro operite i odlomite komadić veličine koja vam je potrebna za čaj (za jednu veću šolju čaja za početak biće vam dovoljan komadić đumbira od 1 cm, dok se ne naviknete na oštrinu okusa đumbira, a kasnije količinu istoga možete povećavati postepeno).
3. Komadić korijena đumbira od kojega želite napraviti čaj naribajte.
Ukoliko budete često pravili čaj od đumbira, u tom slučaju možete oguliti i izribati veći komad korijena đumbra, te pohraniti u staklenku ili plastičnu kutijicu provjerenog kvaliteta, kako biste ga imali spremnog svako vrijeme u toku dana kada želite napraviti čaj i olakšali i ubrzali si proces pripreme istoga.
4. Narendani đumbir dodajte u ključalu vodu te na umanjenoj temperaturi kuhajte 10 do 15 minuta. Za dodatno aromatiziranje čaja možete začine (poput klinčića, komadića kore cimeta, zrna bibera, zvjezdice anisa…), listiće crnog ili zelenog čaja, listove sušene koprive ili mente.
5. Nakon sto je vrijeme kuhanja isteklo, procijedite čaj i uspite ga u šolju za ispijanje da se ohladi do temperature ugodne za piti, nakon čega ga možete zasladiti po želji šećerom ili medom, te dodatno aromatizirati sa limunovim sokom, prstohvatom kurkume ili kardamona u prahu (ukoliko to želite).
6. Poslužite čaj od đumbira sa listićima mente ili sa kriškama limuna i/li sa medom.
Izvor: sretnazena.com