Spremite ukusan i zdrav ručak za cijelu porodicu, koji će ih raspametiti svojim ukusom!
Sastojci:
– 2,3 brokolija
– 1 šolja maslinovog ulja
– 1 veliki crni luk, samljeven
– 5 šolja tanko sječenih pečuraka
– 1 pakovanje krutona od cijelog zrna (bez korice)
– 8 cijelih jaja (ili 12 bjelanaca)
– 1 šolja mlijeka
– 1 kašika senfa
– 1 šolja izrendanog parmezana
– ¼ šolje tanko isječenog sušenog paradajza
– 1 kašika mljevenih listova majčine dušice
– 1 šolja tanko isječene mocarele
– ulje
– so
– biber
Priprema:
Očistite i isijecite brokoli na manje komadiće, a zatim ih utopite u maslinovo ulje sa malo soli. Zagrijte rernu na 230 stepeni. Nakon sjeckanja i čišćenja brokolija, stavite ga na plitki pleh i ispecite oko 10 minuta, dok ne postane na ivicama braon. Nemojte ga prepeći. Izdvojite ½ šolje brokolije sa strane.
Dvije male kašike sa maslinovim uljem zagrijte na ringli srednje toplote i dodajte luk. Pržite ga dok ne krene da tamni. – oko 4 minuta. Dodajte i bijeli luk i nastavite da pržite još 1 minut. Prebacite smjesu sa lukom u činiju srednje veličine i pustite je da se ohladi.
Zagrijte još dvije male kašike maslnovog ulja na tiganju i izdinstajte pečurke dok ne puste svu vodu – oko 6, 7 minuta. Zatim ih sklonite sa ulja i pustite da se ohlade skroz.
Podmažite tepsiju uljem i postavite kockice hljeba na njeno dno. Budite sigurni da hljeb upije masnoću. U velikoj činiji pomiješajte jaja, mlijeko i senf i miješajte dok se potpuno ne sjedine. Zatim smjesu prelijte preko hljeba. Pokrijte pleh sa folijom i ostavite ga u frižideru preko noći ili na makar 8 sati.
U pleh dodajte pečurke, mješavinu luka, brokoli, parmezan, osušeni paradajz, malo majčine dušice i soli i bibera i promiješajte dobro. Prekrijte vrh sa listovima mocarele i preostalim brokolijem.
Zagrijte rernu na 160 stepeni i pecite musaku oko 45minuta ili dok se na vrhu ne formira svijetlo braon hrskava tekstura.
Prijatno!
Izvor: zenskimagazin.rs