Toliko mi je žao da kuham jagode, odnosno da ih termički obradim.
Volim punoću ukusa koji daju svježe jagode. Zbog toga vam danas predlažem ovaj lagani desert.
Prvo napravite košarice.
Za 6 komada košarica, prvo sameljite 9 kašika ovsenih pahuljica. Mogu ostati malo krupnije. U tu smjesu dodati 50g mljevenih orašastih plodova ( bademi, lješnjaci, orasi, šta imate ). Izmješati pa dodavati jedno jaje, jednu kašiku kokosovog ili maslinovog ulja, jednu do dvije kašike meda, malo arome vanilije.
Sve izmješati rukom pa obložite smjesom kalupe za muffine. Utisnute lijepo da dobijete košarice. Peći na 180 C, 20 minuta, dok ne porumene blago. Ne smiju previše jer će biti pretvrde.
Dok se hlade, napravite kremu:
100 g krem sira, jedna kašika grčkog jogurta, jedna kašika kokosovog ulja, 2 kašike meda. Mikserom napraviti gustu kremu pa dodati sitno sjeckane ili viljuškom izgnječene jagode. Sve sjediniti i napuniti košarice.
Ukrasiti po želji. Jagodama, naravno!