Japanski cheesecake je divan vazdušasti desesrt.
Nije presladak i neće se svidjeti onima koje vole baš slatko. Za uživanje u ovom divnom kolaču, slijedite recept u nastavku:
Potrebno Vam je ( za 8 komada ):
- 50 ml mlijeka
- 25 g maslaca
- 125 g krem sira
- 3 jaja
- 30 g škrobnog brašna i 30 g glatkog brašna
- 3 kašike meda
- kašikica soka od limuna
Priprema:
Otopiti masalc, mlijeko i sir na blagoj vatri. Nakon što skinete sa šporeta dodati med i sok od limuna.
Odvojiti bjelanca i žumanca.
Od bjelanaca napraviti pjenu, a žumanke sastaviti sa brašnom i dobro izmješati.
Dodati pjenu od bjelanaca, ali polako, pazeći da ne splasnu.
Smjesu istresite u kalupe za muffine ili kalup za tortu.
Smjesa se lijepi pa je dobro imati silikonske kalupe.
Peći 15 min. na 180 C.
Pazite jer su pjenasti i vrlo lako mogu da izgore.
Kada se ohlade izvaditi iz kalupa i poslužiti sa svježim voćem, grčkim jogurtom ili svježim džemom od jagoda.
Prozračni su toliko da imate osječaj da jedete male oblačiće.
Bon apetit…
Piše…. Marizela Šabanović