Boje u hrani su često predmet rasprava i istraživanja. Mogu biti prirodne i vještačke. Sve boje prolaze testove i odobranja od strane nadležnih institucija. Dešava se da su neke boje odobrene u EU a nisu u SAD-U i obratno.
Najviše se koriste u proizvodnji slatkiša.
Prirodne su:
- kurkuma
- karoteni
- hlorofil i sl.
Proizvođači obično navode ove podatke na svojim deklaracijama, kao prednost njihovog proizvoda.
Vještačke boje su poseban problem. Iako prođu testove, naknadno može postajati negativnih utjecaja na zdravlje, posebno kod osjetljivih osoba. Određene boje se dovode u vezu sa hiperaktivnošću kod djece. Istraživanja su pokazala da njihovih isključenjem iz prehrane dolazi i do smanjenja simptoma.
Boje mogu imati i interakciju sa drugim aditivima. Još uvijek postoje studije koje se rade na životinjama po pitanju utjecaja boja na nastanak raka.
Boja yellow 5 može uzrokovati alergijske reakcije poput simptoma astme. Ipak, da bi se isključile potpuno iz upotrebe mora proći još studija koje bi potvrdile sumnje bez rezerve.
Hrana je mješavina mnogo sastojaka i zaključci moraju imati jake temelje.
Uvijek postoje osobe koje su osjetljivije od drugih o čemu se mora voditi računa kad se izvode generalni zaključci.
Nutricionisti se slažu u tome da treba ograničiti unos vještačkih boja kod djece.
Ukoliko ste inače skloni alergijama vještačke boje bi bilo potrebno potpuno isključiti.
Djeca koja su inače hiperaktivna trebala bi da izbjegavaju vještačke boje.
Prednost dati cjelovitoj hrani koja nije prerađena, posebno onoj koja nije obojena vještačkim bojama..