Neki dan sam sjedila za svojim stolom, prsti su mi počivali na tačno određenim ključevima kako bih počela da šaljem e-mailove, i odjednom sam osjetila navalu energije od krune moje glave do nožnih prstiju. Odmah sam shvatila da je to od mog starog i dobro poznatog prijatelja, Stresa.

Dolazi uvijek kad ne mogu da poslažem prioritete, kada emocije rastu, kada previše ljudi treba moju pažnju i kad se osjećam kao da ne uspijevam bez obzira koliko se trudim. Ona pritisne moja ramena i kaže: “Nikada nećeš ustati s ove stolice. Nikada nećeš pobjeći. Nikada se nećeš odmoriti ili se osjećati slobodno. Zauvijek sti zarobljena u ovoj utrci.

Srce mi počinje lupati, prsa se stežu, oči mi se osjećaju pod pritiskom i soba se počinje vrtiti.

Prije nekoliko godina, kada sam osjetila ovu vrstu stresa / napada panike, mislila sam da ću poludjeti ili da moram otići u hitnu za potencijalni srčani udar. Ali hvala Bogu za osobni rast, za mentore i za mudrost, kroz koju sam pronašla nekoliko lijepih načina da zamolim Stresa da ode kad god dođe u posjetu.

-Savjeti za stres-

1. Zaustavljam se i sjećam se da je žongliranje stvarno kao  i da moram redefinirati moj osobni koncept “ravnoteže”. Mnogi se ne bi složili sa mnom, ali mislim da je savršena ravnoteža pomalo mit, uglavnom zato što je to nedefinirano. To je ta neuhvatljiva slika na Instagramu udobne stolice u ćošku s kafom ili kućom sa svime na svom mjestu, organiziranim kalendarom i nasmiješenim bebom koja je u stilu.

Kao vlasnica firme više od sedam godina, supruga za jednog i majka za šestero, moram svakodnevno podijeliti svoje vrijeme na toliko različitih načina kroz različite metode, da ako stalno ganjam apstraktnu ideju “ravnoteže”, ja ga nikada neću dostići. Na kraju se osjećam krivim samo tričavih  1000% vremena.

Umjesto ravnoteže, fokusiram se na prioritete. Napravila sam mentalni popis onoga što mi je najvažnije i pokušavam organizovati svoje vrijeme oko tih stvari vremenom i trudom. Na primjer, moj prvi prioritet je porodica i prijatelji, moja druga je moje zdravlje i duhovnost, moj treći je posao i moj četvrti je osobni razvoj i hobiji.

Živim svaki dan pokušavajući  ostvariti svaki dan sve prioritete i to mi pomaže da se svaki dan osjećam kao da je bio uspješan. Ukoliko ne ostvarim svoja 4 prioritea, pa dobro. Pokušati ću ponovo sutra!

Odlučim aktivno razmišljati kako ništa u životu nije tako strašno.

Često kad se počnem prepuštati stresu, zaustavljam se i pitam: “Je li to doista vrijedno moje energije za stres?”

I 9 puta od 10, zaista nije. Nemam više namirnica. Došlo je do pogreške u emailu. Trebam plin u autu. Nisam odobrila nešto na vrijeme. Ispustio sam ključeve i ruke su mi pune. Tako i tako treba X, Y, Z … sve se to događa, cijelo vrijeme i sve se nagomilava, naravno.

No, u velikoj šemi, često moja mala pitanja nisu povezana s bilo čim važnim za život – pa sam naučila držati  ih pod kontrolom. Duboko udahnem, izdahnem i ponovno se usredotočim na činjenicu da sam živa, zdrava sam i volim, a onda se osvrćem oko sebe i razmislim o tome koga još mogu podsjetiti na tu činjenicu.

Prihvatam mir u svom unutarnjem svijetu.

Do mira je teže doći u  ovim danima s iPhoneom, stalnom “on” tehnologijom i mnogo načina na koje nam se prezentira sve više i više informacija. Ali mir nije nešto što dolazi s nedostatkom stresa, ono dolazi usred njega.

Zamišljam sebe u oku tornada, gdje sjedim lijepo i mirno dok gledam kako se život oko mene vrtoglava – zamagljenost slika, glasova i zvukova, dok se odlučim pustiti da moje srce miruje čak i u haosu. Mir je samo unutrašnji, nadilazi razumijevanje, logiku i okolnosti našeg vanjskog svijeta.

Kada me preplave, zamišljam mjesto mira u svom srcu, lijepo i mirno mjesto – gdje se nalaze sve moje najveće brige i kakve bi trebale biti. Na primjer, ako nešto nije u redu na poslu, zamišljam da je to već riješeno i problem prepuštam miru. Ako se neko koga volim bori sa bolešću, zamišljam ih zdravima i obnovljenim i ponovno ih predajem miru. To se može činiti kao teška vježba, ali sa stotinama treninga to postaje navika i pravo oružje protiv stresa!

Šta vama pomaže u upravljanju stresom?

Komentari

Komentari