Da se nisam dočekala na srce, danas bih damski stojala na nogama. Sredila bih se kako se inače žena dotjeruje kad nekome želi pokazati šta gubi i pozvala najluđe drugarice u provod. Prolazeći pokraj muškaraca, što su rukama zatvarali usta dok sam hodala korzom, osmjehnula bih se i ja njima. Na nekoliko poruka što su mjesecima igrale u inboxu dala svoj odgovor.

Da se samo nisam dočekala na srce, liječilo bi se i izliječilo tako. Ali ja sam se baš tako dočekala.

Bit će, zaista, da čovjek na gluposti najlakše padne. I da ga najskuplje izađe ono što je mislio da radi džabe. Djevojka od prije pola godine stoji u ogledalu i smije mi se. Kaže da sam luda, da treba da se umijem hladnom vodom i prestanem patetisati. Uz to mi pruža najdražu haljinu, cigaretu i čašu vina. “Evo ti, hajde. Dovedi sebe i svoj život u red. Niko do tebe to neće uraditi.” – kategorično mi je naređivala šta ću da napravim od sebe.

Nije mi bilo do haljine, niti do vina, a još manje drugih, novih muškaraca. Nije mi trebalo ništa što nije iz duše, niti bilo kakva potvrda ko sam još uvijek. Znala sam dobro da još kako mogu mnoge da imam. Samo ovog puta nisam željela da ih imam. Kad poželiš da si lijepa samo jednom i da te baš taj jedan želi imati, više te nije briga za svim tim površnim glupostima. Ne zanima me što sam svima danas zablistala na ulici i što su poželjeli da budem njihova. Ne zanima me njihov pogled na meni i poruke koje ni ne pročitam. Ali, šta zna ta djevojka iz ogledala o tome. Ona se nikad nije dočekala na srce. I damski je uvijek stojala na nogama.

Uzela sam čašu vina što mi je ugurala u ruke. Pogasila svjetla i u šorcu i majici tri broja većoj uvukla se u krevet. “Nema veze, bilo je vrijeme da se i ja dočekam tako.” Bar znam za koga sam i za kako provedeno vrijeme. Sigurna sam, da se Bog nije malkice uspavao, a vrag jedva dočekao zasukanih rukava, još bismo mi osmjeha naredali skupa. Ali nije bila njegova smjena… Morao je i on odmoriti od naših molitvi i svakodnevnih želja. Tek kad pretjera, čovjek shvati koliko pretjera.

No, nekad je majica tri broja veća bolja opcija od svake haljine. Kad u njoj budem izgledala odlično, kakva ću samo u toj haljini da budem…

Komentari

Komentari