Kao žensko koje obožava sport, ali fudbala nije neki ljubitelj, mnogo vatreno sam navijala za Vatrene tokom SP-a u Rusiji. Da jesam, iz srca, jer su meni susjedne nacije moje, skoro koliko i ova koja je zvanično moja. Iako mi nije pretjerano zanimljivo tjeranje lopte po terenu, koju 22 čovjeka pokušavaju smjestiti u mrežu, jasna mi je euforija i sam značaj. A lijepo se i prepustiti toj euforiji, neke su to čudne i neopisive emocije.

Piše: Damira Ibranović

Ponosno sam mahala šahovnicom u Austriji, one noći kad su susjedi pobijedili Engleze i bila sretna što govorim istim jezikom kao i Hrvati, pa smo se mogli jače i više radovati skupa negdje u tuđini.

Sve je to divno i čvrstog sam stava da komšije treba čuvati. I one koji su vrata do nas, ali i one od kojih nas dijeli samo državna granica. Ali, vrijeme je da se pozabavimo svojom avlijom. Pogotovu kad u svojoj avliji imamo isto što smo imali prije par dana u susjedovoj.

Bosna i Hercegovina je zemlja pod čijom zastavom igraju ONI! Zmajevi! Ljiljani! Heroji – nacionalni i sportski! Momci koji su donijeli toliko medalja u ovu državu, da ti se zanebesa. I koji nikada nisu dobili pažnju koju su zaslužili.

Nije u pitanju fudbal, nema euforije, niti se u sjedećoj odbojci vrte pare kolike u najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu. Ali ono koliko oni vrijede ne može platiti niti jedan Ronaldov ili Messijev ugovor. I nisu susjedi, nisu komšije, niti bilo ko drugi – oni su NAŠI! Žive među nama. Normalno. Skromno. U vitrinama imaju najsjajnije medalje sa svjetskih, europskih i olimpijskih takmičenja, a na ista idu kombijem ili ekonomskom klasom, najčešće o svom trošku.

Zato ovom priliko želim zamoliti gospodina Čovića i njemu slične da se pljunu u ogledalo sljedeći put kad krenu s koferom iz kuće na let za mjesto gdje igraju hrvatska ili srbijanska reprezentacija i to o trošku Bosne i Hercegovine. I nek’ pljuju to i svako drugo ogledalo na koje naiđu dok ovi Zmajevi ne budu živjeli k’o lordovi u Bosni i Hercegovini.

Oni su u nizu onih koji umjesto vas rade ambasadorski posao za ovu državu bolje nego što ćete vi ikada moći i htjeti. I to ne samo jedni u nizu, nego NAJBOLJI!

Kad iz već zvanična BiH ne doživljava kao heroje, nama preostaje da to radimo. I kad pobjeđuju i ono ponekad kad gube! Aplauz za svaki poen i naklon za svaki atom uložene energije u trening, pripremu i borbu s vjetrenjačama Bosne i Hercegovine.

Sva bosanskohercegovačka srca su uz vas, ljudine! Navijamo iz sve snage i čekamo da se radujemo novom zlatu u vašoj kolekciji! Jer, realno, Brazil vam ne može ništa, nadjačali ste vi i mnogo veće “sile”!

Komentari

Komentari

Jeste li probali novu aplikaciju "Radio Kameleon" ? Download na Google Play!