Prvo pitanje koje se nameće nakon prevare je zašto. Za muškarce je najčešći razlog prilika i seks, a za žene nezadovoljstvo. Ovih pet žena otkrilo je svoje priče… Nebitno iz kojeg razloga, nevjera je najčešće pogubna za odnos. Čak i ako druga strana odluči preći preko nje, pitanje narušenog povjerenja često nagriza odnos, a rijetki su ti koji nakon nevjere smatraju kako su i dalje u sretnom braku, pokazala je studija kanadskog Univerziteta Guelph.

Prema njoj, dok muškarci najčešće varaju zbog samog seksa, žene će se znatno češće upustiti u nevjeru ako su nezadovoljne u odnosu. Donosimo vam priče pet stvarnih žena, kao i objašnjenja zašto su one ušle u tuđi krevet.

“Tražila sam utjehu” 

Od dana kad sam se udala za njega, znala sam da je to greška, kaže 50-godišnja Elizabet. Bio je pasivno-agresivan, htio je da me kontroliše i očekivao je da ću dati otkaz kako bi ostala kod kuće i brinula o djeci i kući. Nedugo nakon prve godine braka, počela sam da ga varam s muškarcem s kojim sam radila. Nisam se zavaravala da se radi o ljubavi, no bila je to situacija koja mi je otvorila oči – bila sam s nekim s kim sam se osjećala dobro, davao mi je samopouzdanje, zasmijavao me i poštovao me zbog toga ko sam i nije želio da me pretvori u nekog drugog. Ta afera mi je pomogla da pronađem sebe, otkrijem svoje želje, da mi sigurnost da mogu i želim živjeti bez njega. Da se nije dogodila, pitanje je bi li imala hrabrosti zatražiti razvod. Sada, 25 godina nakon toga, udata sam za divnog muškarca. Međusobno se usrećujemo i ne pokušavamo mijenjati.

“Zamjerali smo jedno drugom” 

Udala sam se s 22 godine, a nakon vjenčanja sve se promijenilo, kaže 28-godišnja Vanesa. Na početku oboje nismo mogli da dočekamo to da zasnujemo porodicu i dobijemo djecu, no odjednom se ja više nisam osjećala tako. Posvetila sam se poslu koji volim i djeca se više nisu uklapala u tu sliku. On je bio povrijeđen zbog toga i počeo mi je zamjerati. Tu su krenule svađe, a ja sam zamjerala njemu jer zamjera meni i naprosto smo stalno nanosili bol. Iako sam ja insistirala na kondomu, jedne večeri sam ga uhvatila kako pokušava da skine kondom. Želio je da ostanem trudna. To je otprilike bio kraj našeg seksualnog života. Nedostatak intimnosti je naposlijetku doveo do prevare, upoznala sam muškarca na internetu i nalazili smo se oko godinu dana. Završilo se tako što me je muž uhvatio, a u tom trenutku smo ipak oboje željeli da damo našem braku još jednu šansu jer ljubavi nije nestalo. Išli smo na pojedinačnu i bračnu terapiju i uspjeli smo da spasemo svoj brak. Najvažnija lekcija koju sam naučila je da je krivica za nezadovoljstvu našim brakom tek 50 odsto na njemu.

“Bilo mi je dosadno i bila sam nesretna” 

S 35 godina moj se život činio kao san – muž koji me voli i dvoje prekrasne djece, no zapravo sam bila nesrećna, otkriva Barbara. Moj muž je bio dobar čovjek, no uz njega mi je bilo nesnosno dosadno. U našoj okolini sam se stalno osjećala kao neko drugačiji ko silom želi da se uklopi, ali mu ne ide. Te sam godine išla na poslovni put i upoznala Australijanca Boba u liftu. Osjetili smo trenutnu hemiju i povezanost, razmijenili smo brojeve i ostali u kontaktu. Odlučila sam odletjeti do Australije kako bih ga vidjela i napokon razriješila sve da mogu završiti s tim. Umjesto toga, zaljubila sam se. Napustila sam sve – zemlju, muža, posao i rodni grad i došla da živim s Bobom u Australiju. Postala sam snažna, nezavisna i samopouzdana žena. To je bilo prije 25 godina, a danas smo Bob i ja u sretnom braku, vodimo sopstvenu vinariju i nevjera je bila prekretnica u mom životu – najbolja stvar koja mi se dogodila. Bob i ja imamo petoro djece i desetoro unučadi, i nije mi dosadno.

“Moj muž je bio radoholičar” 

Ja sam 10 godina vodila svoj život nezavisno od mog muža, jer njega nikad nije bilo u blizini, priznaje 49-godišnja Meri. Geri je bio u potpunosti zaokupljen svojim poslom, a supruga mu je bila potrebna samo forme radi te nikad nije imao energije ni želje za mnom. Ja sam bila potpuno predana porodici i davala sam im sve, no u svom sam srcu znala da ne želim tako da živim cijeli život. Jedne sam noć srela Toma, koji je bio samo poznanik, a nakon nekoliko nedjeljnih susreta, jednu noć smo završili zajedno. Nakon nekoliko sedmica varanja muža, odlučila sam da okončam svoj brak i dvije godine kasnije smo se Tom i ja vjenčali. Mjesec dana nakon toga Tom je doživio srčani udar i preminuo. To što sam završila s njim je ujedno najbolja i najgora stvar koja mi se dogodila. Ušao je u moj život i probudio ženu u meni te mi pokazao kako je svaki trenutak dragocjen, no svojom smrću mi je to oduzeo. Ipak, ostala je nada da ću to ponovo imati tj. da to mogu doživjeti.

“On je prvi prevario” 

Bili smo u braku tek godinu dana nakon što sam saznala za njegovu nevjeru. Bila sam jako ljuta, jako povrijeđena i ubijala me spoznaja da mu ja nisam dovoljna, kaže 33-godišnja Lari. Osjećala sam se kao da nisam dovoljno dobra, sposobna i privlačna kao žena, pa je on to sve morao potražiti negdje drugdje. Cijeli taj haos mješanih osjećaja je presudio da se i sama upustim u aferu. Prevarila sam ga, ponajprije kako bih se osvetila, ali i kako bih vratila izgubljeno samopouzdanje. Željela sam se ponovno osjećati privlačnom i poželjnom. Nakon što je moj muž to otkrio, živjeli smo razdvojeno nekoliko mjeseci, no potom smo odlučili potražiti pomoć bračnog savjetnika kako bi spasli svoj brak. Nakon 14 godina braka koji je uspio da preživi, kaže kako je najveća lekcija koju je naučila da su dovoljni jedan drugom za sreću, no da dobar odnos zahtjeva stalan trud i pažnju.

Izvor: B92

Komentari

Komentari