Vrlo je bitno da održavamo dobre odnose sa ljudima oko sebe, jer su društvene veze važan dio naših života. Međutim, naš trud da izgradimo veze ne donosi uvijek dobre rezultate. Ako primijetite sa previše vremena provodite baveće se tuđim zadacima nego svojim, vrijeme je da zastanete i razmislite. Donosimo vam nekoliko situacija koje zahtijevaju vašu hitnu reakciju.

 

1. Ne umijete da kažete NE

Ne umete da kažete NE

Šta se dešava: Više je tuđih zahtjeva na listi zahtjeva koje treba da obavite nego vaših. Pomaganje, savjetovanje, kupovina, tješenje – sve to troši vaše dragocijeno vrijeme. Ako se zapitate šta su ti ljudi uradili za vas, ostarićete dok smislite odgovor.

Šta treba da uradite: Neka vaši zadaci uvijek budu vaš prioritet. Ako neko želi da dokaže da ste sebični ili nezahvalni, vjerovatno pokušava da manupuliše vašim emocijama. Prije nego što bez razmišljanja prihvatite poziv za pomoć, razmislite da li ta osoba samo pokušava da uštedi svoje vrijeme nauštrb vašeg.

2. Tražite odobrenje

Tražite odobrenje

Šta se dešava: Nemate dovoljno samopouzdanja i stalno tražite odobrenje drugih ljudi. Radite stvari kako bi vas pohvalili, kolege, šef, prijatelji, rodbina. Ako dobijete odobrenje, osjećate se kao da ste uradili nešto “dobro”. Ako ne dobijete potvrdu, mislite da je sve što radite loše ili bezvrijedno.

Šta treba da uradite: Morate da odlučiti da ste dobri i da to nikom ne morate da dokazujete. Umjesto da tražite potvrdu, ostanite dosljedni svojim ciljevima. Razvijajte se u svojoj profesiji, vodite računja o zdravlju, volite i budite voljeni. Samopouzdanje će tada postati vaš vjerni pratilac i viša potreba za odobravanjem će nestati.

3. Krivite sebe za tuđa osjećanja

Krivite sebe za tuđa osećanja

Šta se dešava: Često se izvinjavate ako ne možete da ispunite nečije zahtjeve ili ne pogodite tuđe misli, očekivanja i osjijećanja. Bes, uvrede, tuga, razočaranje – sve negativne emocije drugih ljude vas plaše i činie da osjetite krivicu.

Šta treba da uradite: Spustite taj veliki teret koji pokušavate da nosite, odgovornost za tuđa osjećanja, probleme, očekivanja. Kada počne da vas muči krivica, razmislite: šta je ta osoba uradila kako bi riješila svoj problem? Zašto imaju vremena za kukanje i patnju ako još uvijek nisu riješili problem?

4. Ne postavljate granice

Ne postavljate granice

Šta se dešava: Uvijek ste spremni da učinite sve za svakog. Ako neko ima hitne probleme, vi ostavljate sve i priskačete u pomoć za džabe. Uvijek možete ostaviti sve svoje poslove, ali ne možete odbiti poziv upomoć

Šta treba da uradite: Razmislite o svojim prioritetima. Da li ćete putovati za vikend? Onda recite svima da možete raditi na projektu do petka. Ne treba da pravite izuzetke. Morate postaviti prioitete, a to ste vi i vaš život.

5. Radite stvari koje ne želite

Radite stvari koje ne želite

Šta se dešava: Zaglavljeni ste sa tuđim zahtjevima – vaših roditelja, rođaka, prijatelja, poznanika. Rijetko odbijate zahtjeve, tako da je vaše vrijeme izdijeljeno na sitne komade, a nijedan ne pripada vama.

Šta treba da uradite: Odvojite svoje lično vrijeme za odmor, kućne poslove, šetnju, radost, putovanje. Odredite dan kada ćete raditi samo ono što vi želite. Postavite svoje prioritete i razmislite dobro prije nego to preuzmete tuđi posao.

6. Pokušavate da izgladite stvari

Pokušavate da izgladite stvari

Šta se dešava: Ne svađate se, ne žalite, ne borite i ne borite se za svoja prava. Lakše vam je da prihvatite sve, budete tihi i strpljivi i ne izazivate konflikt. Ipak, to je samo iluzija – ako ne kažete svoje mišljenje, svi će misliti da ga nemate.

Šta treba da uradite: Dopustite sebi da imate svoje mišljenje. Ne treba da tražite potvrdu onih glasnijih od vas. Kada otvoreno iskazujete svoje mišljenje pokazujete svoju individualnost. Zasluženo poštovanje važnije je od jednokratnog osmijeha.

Izvor: fokuzz.com

Komentari

Komentari

Jeste li probali novu aplikaciju "Radio Kameleon" ? Download na Google Play!