Ko kaže da posno nije ukusno? Izgleda da je odavno prošlo vrijeme kada se meni za posna jela svodio na hljeb i marmeladu.
Danas imamo tako veliki izbor, da će vam post proći brzo i lako, a imaćete i nešto ukusno da postavite na vašu trpezu.
Slijede 3 posna predjela koja ne samo da su ukusna, već i izgledaju neodoljivo privlačno:
Posne ćuftice od graha
Potrebno vam je:
- Oko 350g graha
- Ulje
- Praziluk
- Susam
- So i biber
Kako se sprema?
Skuhani grah se dobro procijedi od vode i zrna se izgnječe rukom ili viljuškom (samo pripazite da ne postane baš kao pire).
Grah se posoli i oblikuju se loptice, odnosno male ćuftice.
Praziluk se sitno isjecka i proprži se na malo ulja. Dodaju se začini po ukusu (so, biber, vegeta, kurkuma) i rasporedi se po tepsiji.
Na praziluk se stave ćuftice od graha. Pospe se susamom po želji. Pokrije se poklopcem ili folijom za pečenje i peče se u zagrijanoj rerni na 200°C.
Pripazite da vam ćuftice na zagore jer je vrijeme koje je potrebno za pečenje relativno kratko, oko 20-25 minuta, u zavisnosti od jačine rerne.
foto: instagram.com
Posna pašteta od oslića
Potrebno vam je:
- 1kg ribe oslić
- 1 mrkve
- 4 veća krompira
- 1 šolja ulja
- Biber
- Lovorov list
- 1 kašičica senfa
- Sok od limuna
- Peršun
- Malo sirćeta
- So i vegeta
Kako se sprema?
Oslić se očisti, poprska se sa malo sirćeta i ostavi se da odstoji oko 30 minuta.
Riba se ponovo opere u vodi i stavi se u dublji sud da se kuha.
Dodaju se i krompir, mrkva, lovor, biber i so. Ostavite sve da se dobro skuha.
Izvadite samo oslić iz posude, a ostatak povrća stavite da se dobro procijedi.
Oslić očistite od kostiju i sastavite ga sa ostatkom povrća, osim lovorovog lista.
Dodajte senf i limun.
Mikserom ili blenderom ispasirajte smjesu dodajući ulje po malo.
Sami ćete vidjeti koliko ulja je dovoljno prema teksturi namaza.
Dodajte vegetu prema ukusu.
foto: instagram.com
Posne proljetne rolnice
Potrebno vam je:
- 1 pakovanje tankih kora za pitu
- 100g mrkve
- 100g kupusa
- 100g celera
- Soja sos
- So i biber
- Ulje
Kako se sprema?
Povrće isjeckajte po dužini na tanke trake ili ga izrendajte. Začinite ga solju i biberom i pospite malo soja sosa.
Svaku koru napunite povrćem i uvijte je u male rolne dimenzija 5×1,5cm.
Pržite ih na zagrijanom ulju dok ne porumene.
Poslužite ih tople uz posnu majonezu po želji.
foto: instagram.com
Izvor: crnobelo.rs