Recepti za mousse odličan su izbor za sve one koji vole slastice za koje nije potrebna rerna i za koje treba izdvojiti vrlo malo vremena. Donosimo vam četiri recepta za slasni mousse, a za koje će vam biti potrebno samo 15 minuta
MOUSSE OD JAGODA
Sastojci:
- 700 g jagoda
- 300 ml slatkog vrhnja
- 150 g mascarponea
- 1-2 kašike bijelog ruma
- 70 g šećera u prahu
- 1 vanilin šećer
- listići metvice
Priprema:
- Jagode očistite, operite, ocijedite i narežite na komadiće.
- Dio jagoda ostavite za ukrašavanje, a ostale izmiješajte sa šećerom, vanilin šećerom, rumom, sirom i tučenim slatkim vrhnjem.
- Kremu rasporedite u odgovarajuće čaše i dobro ohladite. Ohlađenu kremu ukrasite jagodama, tučenim slatkim vrhnjem i listićima metvice.
ČOKOLADNI MOUSSE
Sastojci:
- 170 g čokolade
- 80 g mlijeka
- 1 žumanjak
- 4 bjelanjka
- 80 g šećera
Priprema:
- Čokoladu i mlijeko zajedno rastopite na pari, pa ohladite. U ohlađeno dodajte žumanjak.
- Posebno izmiksajte bjelanjke. Kad su napola tučeni, dodajte malo po malo šećer, dobro izmiksajte. Zatim lagano umiješajte u čokoladnu smjesu.
- Stavite u čaše ili posudice, hladite nekoliko sati.
- Ukrasite po želji i poslužite.
BIJELI MOUSSE
Sastojci:
- 150 g bijele čokolade
- 320 ml slatkog vrhnja
- 4 g želatina u listićima
Dekoriranje:
- 100 g tamne čokolade
- 2 reda bijele čokolade
Priprema:
- Namočite želatin 10 minuta u hladnoj vodi.
- Nasjeckajte sitno čokoladu nožem. Zagrijte 120 ml vrhnja, dodajte čokoladu i miješajte na niskoj temperaturi dok se čokolada sasvim ne otopi i smjesa postane glatka i ujednačena. Maknite s vatre i dodajte ocijeđene omekšale listiće želatina. Izmiješajte dobro da se želatin sasvim otopi.
- Umutite mikserom preostalo slatko vrhnje. Pomiješajte tučeno vrhnje s prohlađenom kremom od vrhnja i čokolade, ulijte u staklene čaše ili zdjelice i stavite u hladnjak najmanje dva sata.
- Otopite tamnu čokoladu i ulijte preko stvrdnute kreme. Stavite nakratko u frižider ili u zamrzivač da se stisne.
- Ukrasite po želji i poslužite.
MOUSSE S MALINAMA
Sastojci :
- zobene pahuljice
- 250 g mascarpone sira
- 150 ml slatke pavlake
- 2 kašike šećera u prahu
- 100 g malina
Priprema:
- Slatku pavlaku umutite, a zatim dodajte mascarpone i lagano miješajte.
- Maline propasirati sa šećerom u prahu, pa dodati pripremljenu smjesu.
- Na dnu svake posude stavite zobenih pahuljica po želji, pa zatim sipati fil.
- Ostavite nekoliko sati da ohladi i poslužite
Izvor: azramag.ba