1. Kefir
Fermentirano probiotičko mlijeko koje pomaže razvoju zdravih bakterija u organizmu koje jačaju imunitet. Dok je jogurt najpoznatiju probiotik u dijetama na Zapadu, kefir je još bolji izvor ovih bakterija.
2. Jogurt
Brojne su beneficije ovog mliječnog proizvoda, a neke od njih su jačanje kostiju i osjećaj sitosti. Bolje je od mlijeka za osobe koje su intolerante na laktozu.
3. Grah od soje
Vrlo je popularan u japanskoj kuhinji. Ova vrsta graha se neće svidjeti svima jer ima poseban okus, ali pun je vlakana, proteina i dobrih bakterija koje hrane kosti mineralima. Ovaj grah je bogat vitaminom K2.
4. Kiseli kupus
Vrlo je popularan u kontinentalnoj Evropi. Bogat je vlaknima i vitaminima C, B i K te sodom, željezom i magnezijem.
5. Miso
Riječ je o pasti koja se dobija dugotrajnim procesom fermentacije sojinih zrna, ječma, soli, riže, a katkad i pšenice. Koristi se kao lijek, zbog svojih specifičnih ljekovitih svojstava, prije svega u cilju poboljšanja rada probavnog sistema. Sadrži visok nivo vitamina, minerala i vlakana.
6. Kimchi
Pikantno korejsko jelo koje se najčešće pravi od kupusa sadrži dobre bakterije, vitamine K i B2 te željezo. Odlično je za zdravlje.