Nutricionisti insistiraju da dan počnemo kvalitetnom i zdravom hranom. Oni koji vode računa o raznovrsnoj ishrani uglavnom počinju dan kašom koja je kombinacija žitarica, voća, mlijeka ili nekog druge tečnosti (čaj ili sok). Međutim, iako “šareni doručak” mnogi smatraju zdravim on je isto tako loš za nas.
Jutarnja rutina je važna jer nam od nje zavisi ostatak dana. Ujutru je potrebno unijeti dovoljnu količinu tečnosti i namirnica zbog krvnog pritiska i uravnoteženja hormona. Ukoliko ne doručkujete, postoji mogućnost da dođe do pada šećere, što može rezultirati slabošću i nesvjesticom.
Prema rečima Nensi Džuls, nutricionistkinje, jednu grešku mnogi od nas prave u spremanju doručka.
“Žitarice sa voćem ili drugom vrstom dodataka su sjajna stvar da započenete dan. Međutim, problem je šećer. Najveći broj proizvođača uopšte ne ističe ogromne količine šećera koje postoje u ovim proizvodima. Statistika kaže da čovek danas dnevno unosi 500 puta veću količinu šećera nego prije jednog vijeka. Veliki broj slanih proizvoda ima šećer u sebi. Ako želite zdrav i raznovrstan doručak najbolje bi bilo da sami napravite smjesu i da vodite računa o količini šećera koji unosite jer ćete svakako u toku dana uz pomoć drugih namirnica i prizvoda unijeti još šećera“, objasnila je Džuls.
Izvor: Noizz.rs