Namirnice koje spadaju među superhranu uvelike nadmašuju ostale svojim velikim nutritivnim vrijednostima i količinom antioksidansa.
Takvim se svojstvima odlikuju đumbir i kurkuma, a kada ih u jelu kombinirate s mrkvom, njihovim dobrobitima za zdravlje nema kraja.
Najnovija istraživanja pokazala su da osobe koje konzumiraju ove tri namirnice, unutar jedinstvenog obroka, postaju otporne na srčane bolesti, rak, dijabetes te razne vrste upalnih stanja.
Snažno zajedničko djelovanje đumbira i kurkume
Đumbir i kurkuma pripadaju istoj biljnoj porodici koja se naziva Zingiberaceae ili đumbirovke.
Oba začina su se oduvijek koristila u kuhinji, ali i za ublažavanje raznih bolesti.
Imaju osobito snažno djelovanje ako ih zajedno upotrebljavate, primjerice u čaju.
Kurkuma je tropski i suptropski začinski korijen, poznat po specifičnoj izrazito žutoj boji.
Od nje se priprema curry, začin koji kineskim i indijskim jelima daje osobito pikantan okus, a njezin najvažniji i najljekovitiji sastojak je kurkumin.
Procjenjuje se da taj sastojak donosi 150 dobrobiti za zdravlje, a samo neke od njih su jačanje imuniteta i ublažavanje simptoma autoimunih bolesti.
Budući da se kurkuma sporije apsorbira u organizmu, za brži učinak preporučuje se konzumirati je sa čajem ili s kokosovim i lanenim uljem.
Važno je napomenuti da ove superzdrave namirnice, čak i kada su organski uzgojene, u trgovinama nećete skupo platiti.
Velike zdravstvene dobrobiti supertrija
Dobrobiti kurkume
- Sprečava i usporava Alzheimerovu bolest – usporava proces propadanja moždanih stanica i demenciju. Prema istraživanju, stanje oboljelih koji su 12 tjedana uzimali kurkumu u prahu znatno se poboljšalo.
- Čuva zdravlje
srca
– japansko istraživanje pokazalo je da kurkumin čuva srce jednako kao umjerena aerobna aktivnost.
- Olakšava bolove u zglobovima – ublažava osjećaj ukočenosti zglobova izazvan artritisom.
- Djeluje protiv infekcija – zahvaljujući antimikrobnom djelovanju sprečava infekcije.
- Ublažava epilepsiju – znanstvenici su otkrili da kurkuma ima neuroprotektivni učinak.
Dobrobiti đumbira
- Uništava stanice raka – istraživanja su pokazala da đumbir ima snažniji učinak na rak nego kemoterapija. Ne uništava zdrave stanice nego samo stanice raka.
- Ublažava artritis – protiv bolnih zglobova najbolje ga je uzimati u obliku čaja ili ga naribanog dodati jelima.
- Smanjuje mučninu – osim što ublažava jutarnju mučninu i tzv. morsku bolest, pomaže i osobama koje se oporavljaju od kemoterapije.
- Pomaže kod dijabetesa – samo 2 g đumbira u prahu usporava rast razine šećera u krvi za 12%.
- Poboljšava pamćenje – potiče koncentraciju i kognitivne procese.
Dobrobiti mrkve
- Sadrži obilje antioksidansa – sprječava štetno djelovanje slobodnih radikala.
- Prevenira srčane bolesti – kod oboljelih koji su jeli ovo narančasto povrće tegobe su se ublažile za 32%.
- Sprečava nastanak raka i tumora – fitonutrijenti iz mrkve sprečavaju upalna stanja i razvoj stanica tumora.
- Čuva zdravlje probavnih organa – redovitom konzumacijom mrkve spriječit ćete nastanak čira na želucu i probavne tegobe.
- Poboljšava vid – beta-karoten iz mrkve pretvara se u vitamin A, koji je jako važan za zdravlje očiju i vida. Taj sastojak snažno štiti od katarakte i makularne degeneracije.
Recepti
Čaj od đumbira i kurkume
U šoljicu uzavrele vode dodajte čajnu žlicu naribanog đumbira i čajnu kašiku naribane kurkume.
Ako ih koristite u sušenom obliku, u vruću vodu dodajte po trećinu čajne kašike svakog od ovih začina.
Pijte nekoliko puta sedmično za dobro zdravlje ili po potrebi ako patite od nekog problema kod kojeg ovi začini pomažu.
Super-prilog od mrkve, đumbira i kurkume
Kuhajte nekoliko komada mrkve u vodi dok ne omekša.
Potom dodajte nekoliko čajnih kašika kokosova ulja, malo soli i po pola čajne kašike naribanog đumbira i kurkume (ili pola te količine ako ih koristite u prahu).
Sve lagano izmiješajte i poslužite kao prilog uz glavno jelo.
Izvor: alternativa-za-vas.com