Tajne dobrog i zdravog izgleda tijela i lica kriju se i u pripremanju hrane!
1. Kuhajte polako
Toplota koja se koristi tokom pečenja, prženja i grilovanja podstiče formiranje “AGE” molekula, pogotovo u hrani koja je bogata proteinima i masnoćama. Kuhanje sa tečnošću i to na niskim temperaturama pravi veliku razliku, pa se opredijelite za kuhanje, poširanje i dinstanje.
2. Marinirajte u limunu i limeti
Mariniranje mesa i ribe u kiselim sastojcima, kao što su svjež sok limuna ili limete, pre kuhanja, štiti hranu od formiranja previše “AGE” molekula tokom pripremanja. Takođe, ove sokove možete koristiti kao dresing za salatu.
3. Koristite začine
Đumbir, kurkumu, cimet, kumin i karanfilić su odlični u suzbijanju formiranja “AGE” molekula. Možete ih dodati u razna jela, đumbir i karanfilić u čaj, a cimet u ovsenu kašu ili šejk.
4. Koristite jabukovo sirće
Za razliku od drugih sirćeta, studije su pokazale da jabukovo može da snizi nivo šećera u krvi, kao i formiranje “AGE” molekula. Rastvorite jednu kašiku sirćeta u vodi i dodajte ga u supe i čorbe, kao i u dresing za salatu.
Izvor: lovesensa.rs